Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Military fesztivál – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. június 12. 15:10

Nomád törzsek nyilai, első és második világháborús fegyverek, egyenruhák kavalkádja, a „Czinege-korszak” katonai járművei, MiG–29-es szimulátor: óriási érdeklődés kísérte az első Harcászati és Military Fesztivált.

1595973653
Háborús jelenetekkel zsúfolt, háromnapos „történelemórát" tartottak május utolsó hetének végén az Izsák melletti Biczó-major százhúsz hektáros „csataterén": Magyarország ezeréves hadtörténelmét elevenítették fel a hagyományőrzők. Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából rendezett military fesztivál a hősök napja, a magyar honvédelem napja és a nemzetközi gyermeknap jegyében zajlott. A programokra több mint tízezren voltak kíváncsiak, a rendezvény fővédnöke, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter levélben köszöntötte a fesztivál résztvevőit.

Európa nyugati felén és a tengerentúlon már több évtizede szerveznek hasonló fesztiválokat. Hazánkban is népszerűek a hagyományőrző találkozók, egyre többen gyűjtenek régi fegyvereket, egyenruhákat. Azt tapasztalhatjuk, hogy a társadalomban felerősödött a „military szellem", ami a közelmúlt és a jelen hadserege iránti érdeklődésben is megnyilvánul. Elég csak kimenni egy ócskapiacra, három-négy asztalon biztosan árulnak valamilyen katonai felszerelést. A fiatalok előszeretettel viselnek terepszínű öltözetet, a kanálgép, a kulacs és a csajka pedig az idősebbeket emlékezteti a seregben lehúzott hónapokra – indokolja a fesztivál iránti hatalmas érdeklődést Kovács Imre főszervező, a kiskunok kapitánya.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 13-án, pénteken megjelenő számában!)