Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák állomásoztatása ellen tüntettek Ammánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 28. 10:31

Több százan tüntettek április 26-án, pénteken Ammán központjában, tiltakozva az ellen, hogy az Egyesült Államok a Szíriában zajló polgárháborúval kapcsolatban katonákat állomásoztasson Jordániában.

„Nem akarunk amerikai katonákat látni" – skandálták a tüntetők, akik egy amerikai zászlót égettek el. A baloldali mozgalmak és az ifjúsági szervezetek felhívására rendezett tüntetés résztvevői transzparenseiken azt hangoztatták, hogy a jordániai hadsereg képes megvédeni az országot, az amerikai jelenlét ezzel szemben gyengíti a nemzeti szuverenitást.

Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak az északi Ibrid, valamint az Ammántól nyugatra fekvő, az iszlamisták bástyájának számító Zarqa városában is. A tüntetők ezeken is Amerika-ellenes jelszavakat hangoztattak.

Az ammáni vezetés április közepén jelentette be: az Egyesült Államok kétszáz katonát küld Jordániába, hogy fokozza a közel-keleti ország védelmi képességeit, amire a szíriai konfliktus súlyosbodása miatt van szükség.

A pénteki jordániai tiltakozó akciók egy nappal követték Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Abu Dzabiban tett bejelentését: eszerint az amerikai hírszerzés úgy látja, a szíriai kormány valószínűleg vegyi fegyvert vetett be. A Pentagon egyik magas rangú képviselője ugyanakkor azt hangoztatta: Washingtonnak egyelőre nem áll szándékában katonai akciót indítani Szíria ellen.

Bassár el-Aszad szíriai elnök az elmúlt időszakban többször is azzal vádolta Jordániát, hogy segíti a Damaszkusz ellen harcoló kormányellenes lázadók kiképzését.

Ammáni biztonsági szakértők attól tartanak, hogy Jordánia is belesodródhat a szíriai háborúba. „Az út Damaszkuszba Jordánián keresztül vezet" – fogalmazott az egyik szakértő, aki úgy értékelte, hogy az elmúlt időszakban amerikai részről csökkent egy esetleges szíriai intervenció eddigi határozott elutasítása.

Tájékozott amerikai és jordániai források szerint az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei olyan elgondolásokról egyeztetnek, melyek között szerepel a szíriai lázadók felfegyverzése, továbbá a felkelők védelme érdekében egy esetleges repülési tilalom bevezetése Szíria Jordániával és Törökországgal határos területein.