Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arab hadgyakorlat Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 2. 20:30

Több arab ország katonái gyűltek össze Egyiptomban a szombaton kezdődő Arabok pajzsa elnevezésű hadgyakorlatra – közölte az egyiptomi hadsereg szóvivője, Támer ar-Rifáí a Facebookon.

A bejegyzés szerint légi, szárazföldi, vízi és különleges egységek érkeztek Egyiptomba az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Kuvaitból, Bahreinből és Jordániából. A hadgyakorlat szombaton kezdődik, és november 16-áig tart. Az eseményen libanoni és marokkói megfigyelők is részt vesznek – írta ar-Rifái, hozzátéve, hogy a hadgyakorlattól Kairó azt várja, hogy erősödik együttműködése a többi arab országgal.

A szóvivő nem reagált azokra a feltevésekre, amelyek szerint a mostani együttműködésből egy katonai szövetség is kialakulhat. Katar, amellyel Egyiptom és – Kuvait kivételével – az Öböl-országok 2017-ben megszakították a diplomáciai kapcsolatot, nem vesz részt az eseményen, és Omán sem képviselteti magát. Washington már régóta igyekszik megteremteni a szunnita többségű arab országok, néhány Fehér Ház-beli tisztségviselő által „arab NATO"-ként emlegetett katonai szövetséget, amelynek célja a síita Irán régiós erejének ellensúlyozása lenne.

A Szaúd-Arábia vezette „arab koalíció" 2015 óta a jemeni polgárháborúba is belépett, légi csapásokkal gyengítve az Irán által támogatott síita húszi fegyveres ellenzéket, amely Jemen északi részét, beleértve a fővárost, Szanaát tartja ellenőrzése alatt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden a jemeni harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, James Mattis amerikai védelmi miniszter pedig egy keddi washingtoni konferencián azt mondta, a jemeni háború lezárásáról harminc napon belül béketárgyalások kezdődhetnek.