Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arabokat ítéltek el Izraelben egy katona meglincselése miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 30. 9:09

Nyolc hónaptól két évig terjedő börtönbüntetésre ítélt egy izraeli bíróság hat arabot, akik meglincseltek egy ámokfutó izraeli katonát 2005-ben.

A zsidó nacionalista szélsőségesként ismert katona szabadságra ment az alakulatától, de utazás közben lövöldözni kezdett, és a buszon megölt négy arabot. Amikor elfogyott a lőszere, a feldühödött tömeg agyonverte.

A haifai bíróság azzal indokolta az ítéletet, hogy a katona tette ellenére sem engedhető meg az önbíráskodás egy demokratikus államban, és nem alkalmazható önkényesen a „szemet szemért" elv.

Az ítélet kihirdetése után arabok kővel dobálták meg a bíróságot őrző rendőröket, mondván, hogy igazságtalanságot követtek el velük szemben.

Jeruzsálemben ezzel párhuzamosan könnyebben megsérült csütörtökön egy kétéves kislány, amikor arab suhancok kővel megdobálták az autót, amelyben utazott. A rendőrség szerint ez gyakori a város környéki arab falvakban. Jeruzsálem polgármestere azt mondta a helyi televíziónak, hogy szerinte „ideje lenne fegyvernek tekinteni a köveket". Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt ígérte, hogy megtalálják és bíróság elé állítják a tetteseket.