Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválóan teljesítették feladatukat

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. november 30. 10:12

A Magyar Honvédség katonái, közalkalmazottai és dolgozói mindannyian, kivétel nélkül ebben az évben is kiváló teljesítményt nyújtottak. Mind a természeti csapások elleni küzdelemben, mind a missziókban nagyszerűen helytálltak – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) soros ülésén november 28-án, csütörtökön. 

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti hozzászólásában kiemelte, látva a katonák kiváló munkáját és teljesítményét, a honvédelmi miniszter döntése alapján az erkölcsi elismerés mellett minden honvédségi dolgozó húszezer forint egyszeri juttatásban részesül, mintegy segítve a karácsonyi bevásárlást. Emellett üdvözölte a HÉF titkári posztján Lukácsházi Gergelyt váltó Balázsik Zsófiát.

1595963725
Vargha Tamás méltatta a katonák és honvédségi dolgozók kiváló munkáját

Szintén napirend előtt szólt Czövek János, a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke, aki dolgozók nevében is megköszönte az egyszeri támogatást, majd ismételten kérte, hogy 2014-ben valósuljon meg bérek húsz százalékos emelése. Újfent rámutatott, ez a lépés mindenképpen szükséges, hiszen erre már tizenegy éve nem volt lehetőség. Beszélt a katonák ruházati ellátásáról is, kiemelve, hogy több területen is szükség van a megújulásra, különös tekintettel a munkavédelmi felszerelés kategóriájába tartozó bakancsokra.

Vargha Tamás válaszában hangsúlyozta, a kormány megérti a béremelés iránti törekvést, és habár felsejlik már a fény az alagút végén, pillanatnyilag Magyarország teljesítőképessége kis lépéseket enged csupán megtenni.

A ruházattal kapcsolatban Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka – a jelenlegi helyzetet 2007-től napjainkig konkrét számokkal alátámasztva – hangsúlyozta, a kiszállított mennyiség alapján elmondható, hogy javul a tendencia. Részletezte, hogy nemcsak saját kapacitásukat bővítik, hanem vállalkozók bevonásával is igyekeznek orvosolni a problémát. Azokhoz a katonai szervezetekhez járnak ki, amelyek erre igényt tartanak például a köznapi viselet folyamatos ellátásának biztosítása érdekében.

1595963725
A béremelés és a ruházati ellátás kérdéséről is szó esett

A felek megállapodtak abban is, hogy a kedvezményes étkezés térítésére kötelezettekkel kapcsolatos problémákra mielőbb, de legkésőbb január végéig megoldást találnak.

Baráth István dandártábornok elmondta, a közigazgatási államtitkár egyeztető megbeszélést hívott össze, a kidolgozói munka pedig folyamatban van, amelyet a munkavállalók képviselői örömmel fogadtak.

Dr. Balogh András alezredes, a HM Jogi Főosztály vezetője hangsúlyozta, köszönik az értelmezési észrevételeket, tapasztalatokat a munkavállalói oldalról, hiszen ezek érdemben segítik a szakértői munkát.

Az ülésen továbbá – apróbb módosításokkal – elfogadták az előterjesztést a 2014-es munkatervre vonatkozóan.

1595963725


Elfogadták az előterjesztést a 2014-es munkatervre vonatkozóan


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária