Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ashton: az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 11. 17:16

Az EU kész részt venni a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezését célzó javaslatok megvalósításában – hangsúlyozta szeptember 10-i, keddi brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Előzőleg a szíriai kormány hivatalosan is elfogadta azt az orosz javaslatot, hogy Damaszkusz helyezze nemzetközi felügyelet alá vegyifegyver-arzenálját egy amerikai katonai csapás elkerülése érdekében.

Ashton üdvözölte a javaslatot, és hozzátette: most az a teendő, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a megvalósítás mikéntjét, beleértve a szóban forgó fegyverkészletek biztonságos tárolásának és megsemmisítésének, valamint az ellenőrzésnek a részletkérdéseit is. Fontosnak nevezte, hogy ezek a fegyverek ne kerülhessenek más államok, illetve nem állami tényezők birtokába.

„Az EU kész arra, hogy teljes támogatást nyújtson bármilyen javaslathoz, illetve azok megvalósításához" – közölte a főképviselő.

Ashton külön üdvözölte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatát és azt a francia szándékot, hogy határozati javaslatot nyújtsanak be az ENSZ Biztonsági Tanácsához.

Az EU – emelte ki a brüsszeli nyilatkozat – szorosan együttműködik nemzetközi partnereivel, Damaszkuszt pedig arra szólítja fel, hogy sürgősen csatlakozzon a vegyi fegyverekről szóló nemzetközi egyezményhez, valamint ratifikálja a biológiai fegyverekről szóló egyezményt.

A főképviselő reményének adott hangot, hogy a fejlemények lehetővé teszik a szíriai konfliktus politikai jellegű megoldását. Felszólította a nemzetközi közösséget: használja ki a lendületet annak érdekében, hogy megrendezhessék az amerikai-orosz javaslatban indítványozott, Szíriáról szóló békekonferenciát.