Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aszad állhat a török merénylet mögött?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 13. 13:04

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű elemek állnak a két autórobbantás mögött, amely negyvennél több embert megölt május 11-én, szombaton a határ török oldalán, Reyhanli városában. A szíriai kormány tagadja ezt.

„A merényletnek nincs köze a Törökországban lévő szíriai menekültekhez, viszont köze van a szíriai rezsimhez" – mondta Davutoglu május 12-én, vasárnap a TRT török televíziónak nyilatkozva. Véleménye szerint a szombati robbantások mögött állók felelősek azokért a merényletekért is, amelyeket a tengerparti Bánjász szíriai városban követtek el két hete, legkevesebb 62 ember halálát okozva.

„Szíria nem követett és nem is követ el ilyen, értékeinkkel ellentétes cselekedetet" – jelentette ki Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter az állami tévében sugárzott sajtóértekezletén. „Elszomorított bennünket a mártírok halála" – folytatta a miniszter, aki szerint „Erdogant kell megkérdezni e cselekedetről (…), ő és pártja viseli a közvetlen felelősséget". Zohbi „gyilkosnak" nevezte Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt.

Eddig kilenc embert vettek őrizetbe és hallgattak ki a török hatóságok a kettős merénylettel kapcsolatban – közölte az NTV hírtelevízió által közvetített sajtóértekezletén vasárnap Besir Atalay miniszterelnök-helyettes, annyit téve hozzá, hogy „vannak vallomások". Mindannyian török állampolgárok, és a gyanús szerint vannak kapcsolataik a szíriai hírszerző szolgálatokkal.