Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták a csehek a balti készültséget

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. január 31. 19:59

Január 4-én a cseh légierő JAS-39 Gripen repülőgépei elhagyták a litvániai Siauliai légibázist. Ezzel Csehország  második alkalommal fejezték be a balti államok légtérvédelmét, a mostani feladatot 2012 szeptembere óta látták el. A feladatot a dánok viszik tovább.

1595948477

A csehek a rájuk szabott feladatokat magas színvonalon teljesítették, és a litván légierő parancsnokától különleges NATO medálokat vehettek át a légtér védelméért cserébe. A Gripen pilóták összesen 298 felszállás alkalmával 326 órát töltöttek a balti légtérben, és 15 Alfa (vagyis éles) riasztást kaptak. A cseh Gripenek a lengyel MiG–29-eseket váltották tavaly augusztus 31-én.

Észtország, Lettország, Litvánia légterének védelmére szervezett NATO misszió 2004 márciusában kezdődött, amikor a három balti állam csatlakozott az észak-atlanti szervezethez. Azóta a NATO tagállamok, körülbelül 4 hónapos váltásokban folyamatosan biztosítják a készültséget a térségben, mivel ez a három ország egyelőre nem rendelkezik a feladatra alkalmas légierővel.