Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael légi csapást hajtott végre Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 31. 21:10

Amerikai lapértesülés szerint Izrael megerősítette, hogy január 30-án, szerdán rakétatámadást hajtott végre Szíriában. Meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva a The New York Times című napilap jelentette, hogy az izraeli kormányzat tájékoztatást adott amerikai partnereinek a támadásról.

A hajnali légi csapásról Izrael mindeddig nem tett hivatalos közlést. Azt eredetileg a szíriai hadsereg jelentette be közleményben.

A támadásra a beszámolók szerint Damaszkusz közelében került sor, a cél pedig egy korszerű légvédelmi rakétákat szállító konvoj volt.

Két munkatárs életét vesztette, öten megsebesültek, a központ súlyos károkat szenvedett – közölte a SANA a szíriai állami hírügynökség a fegyveres erők parancsnokságára hivatkozva.

A libanoni határtól 15 kilométerre fekvő katonai központot korábban már a szíriai felkelők – a hivatalos szóhasználatban „terrorista csoportok" – többször is megtámadták.

Izrael a szíriai néppel ellenséges országokkal és a Szírián belüli szövetségeseikkel működik együtt, hogy a szíriai állam létfontosságú katonai létesítményeit támadja az ellenállási képessége gyengítése céljából – áll a közleményben.
„A támadás immár mindenki számára bizonyítja, hogy Izrael a motorja, a kedvezményezettje és időnként az elkövetője a Szíria és ellenálló népe elleni terrorcselekményeknek, együttműködésben a terrorizmust támogató, Törökország és Katar vezette országokkal" – így a közlemény, amely szerint gépek a Hermon-hegytől északra léptek a szíriai légtérbe, olyan alacsonyan, hogy a radarok nem érzékelték őket.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője nem kívánta a szíriai hadsereg közleményét kommentálni. Washingtonban a Fehér Ház és a külügyminisztérium nem kívántak az izraeli légi csapásról nyilatkozni.

A libanoni biztonsági tisztek megerősítették, hogy Izrael az éjszaka a libanoni-szíriai határ szíriai oldalán légi csapást hajtott végre. A neve elhallgatását kérő két tiszt nem mondta meg, mi volt a célpont. Emlékeztettek viszont arra, hogy Izrael az elmúlt napokban egy, a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek szánt, SA-17 típusú orosz légvédelmi rakétákat is tartalmazó fegyverszállítmány megsemmisítését tervezte, mivel a szállítmány alapjában változtatná meg az erőviszonyokat, ha a Hezbollah kezébe kerülne.

A The Washington Post című napilap értékelése szerint a támadás – amely az első izraeli csapás volt szíriai területen 2007 óta – fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a szíriai belháború kiterjedhet a térségben.