Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Autóbomba robbant egy rendőrőrs mellett Délkelet-Törökországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 9. 8:22

Nagy erejű autóbomba robbant a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Mardin tartomány Midyat városának egyik rendőrőrse előtt június 8-án szerdán, három ember meghalt, egy rendőr és két civil, 34 ember pedig megsebesült, köztük 7 személy állapota súlyos – jelentette a Habertürk török hírtelevízió.

A Dogan török hírügynökség felvételei alapján a környező épületekben nagyon komoly károk keletkeztek, a rendőrőrs fele megsemmisült, házoldalak omlottak le, falak szakadtak be, a közeli kereszteződésben szinte mindent elsöpört a légnyomás. Szakértők szerint a pokolgép tömege meghaladta az 500 kilogrammot. Egyelőre nem tisztázott, hogy öngyilkos merénylet történt-e, vagy pedig távirányítóval hozták működésbe a detonátort.

Binali Yildirim török miniszterelnök egyértelműen a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezetet tette felelőssé a robbantásért, azonban még egyetlen szélsőséges csoport sem vállalta magára a merényletet.
Az eset egy nappal azután történt, hogy kedden Isztambul európai oldalán, a belváros Vezneciler kerületében felrobbant egy parkoló autóba rejtett pokolgép. A célpont akkor a rendőrség két elhaladó kisbusza volt, a detonátort a tervezett pillanatban távirányítóval hozták működésbe. Az incidensben 12 ember meghalt, köztük 7 rendőr és 5 civil, további 35 személy megsebesült. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be. A hatóságok a merénylettel kapcsolatban 4 embert őrizetbe vettek. Ők annak az autónak a bérlésével hozhatók összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették.

Recep Tayyip Erdogan államfő a PKK-t vádolja a keddi merényletért, a török sajtó az incidens „tipikus" körülményeire hivatkozva osztja az elnök álláspontját. A sebesültek túlnyomó többsége már elhagyhatta a kórházakat, de elkövetőként még nem jelentkezett terrorszervezet.

A PKK gyakran követ el autóbombás merényleteket az ország délkeleti részében. A célpontok többnyire a török biztonsági erők tagjai, így katonai, csendőrségi vagy rendőrségi objektumok és konvojok. Az utóbbi hónapok akciónál megfigyelhető volt, hogy a terrorszervezet a korábbiakhoz képest egyre nagyobb hatóerejű pokolgépeket használ.

Törökországban két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a biztonsági erők és a kurd autonómiáért küzdő fegyveresek között. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a terroristáknak nyilvánított kurd felkelők ellen az ország délkeleti részében, a PKK a sikertelen közelharc következtében jelentős területeket vesztett.

Szakértők szerint a visszavonulásokkal párhuzamosan, egyfajta reakcióként a terrorszervezet településközpontokban igyekszik végrehajtani támadásokat, több esetben az ország nyugati részében található nagyvárosokban. Az 1984 óta tartó konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.