Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgánok többsége derűlátó a jövőt illetően

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 15. 14:47

A legtöbb afgán szerint hazája jó irányba halad, de a biztonság hiánya továbbra is aggodalomra ad okot – derül ki egy november 14-én ismertetett közvélemény-kutatásból.

Az Asia Foundation nevű nemzetközi nonprofit szervezet felmérése arra az eredményre jutott, hogy a lakosság 52 százaléka úgy látja, Afganisztán jó úton jár, ami 6 százalékpontos emelkedés a tavalyi adattal összehasonlítva. A válaszadók jelentős része – 48 százaléka – mondta viszont azt, hogy néha vagy gyakran aggódik saját vagy családja biztonságáért, igaz, ez 8 százalékpontos csökkenést jelent az előző évi arányhoz képest.
A dokumentumban olvasható az is, hogy az afgánok 30 százaléka szimpatizál a felkelő csoportokkal, míg kétharmaduk nem támogatja őket.

Arra a kérdésre, hogy a tálibok miért folytatják a harcot, a leggyakoribb válasz az volt, hogy a külföldi csapatok afganisztáni jelenléte miatt.
A válaszadók 78 százaléka számolt be arról, hogy félelem fogja el, ha az utcán külföldi katonát lát, egy évvel korábban még csak 63 százalék volt ez az arány. A közép-ázsiai országban jelenleg a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) 100 ezer katonája állomásozik.
A kutatásból kiderült az is, hogy a lakosság a korrupciót tartja a legégetőbb problémának, amely a többség szerint az élet valamennyi területére és a vezetés minden szintjére beférkőzik.

Az Asia Foundation tanulmánya közel 6300 afgán megkérdezésével készült, az adatgyűjtés az ország összes tartományára kiterjedt. A San Franciscó-i székhelyű szervezet mindazonáltal megjegyzi, hogy néhány veszélyes területen nem sikerült az adatfelvétel, így az ott élő – valószínűleg a biztonság miatt jobban aggódó és a jövőt illetően borúlátóbb – emberek alulreprezentáltak a felmérésben.