Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai szenátus jóváhagyta az FBI-igazgatójelöltet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 31. 8:54

Az amerikai szenátus jóváhagyta James Comey kinevezését a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatói tisztségére. Barack Obama elnök június 21-én jelölte az 52 éves James Comey volt igazságügyminiszter-helyettest az FBI élére.

A leendő igazgató Robert Mueller utóda lesz, akit még George W. Bush volt elnök nevezett ki nem sokkal a 2001. szeptember 11-iki terrortámadások előtt. Mueller várhatóan szeptember 4-én távozik tisztségéből.

James Comey a republikánus George W. Bush elnöksége idején, 2003 és 2005 között volt az igazságügyi tárca második embere. Korábban New Yorkban volt szövetségi ügyész. A Fehér Ház szerint a leendő új igazgató az ország egyik legképzettebb nemzetbiztonsági és bűnüldözési szakembere.

A Bush-kormányzat idején Comey azzal nyerte el a demokrata ellenzék és a jogvédő szervezetek elismerését, hogy leállíttatta a bírói végzés nélkül lefolytatott telefonlehallgatások gyakorlatát.

A mintegy 36 ezer embert foglalkoztató, belföldi terrorelhárításra és bűnüldözésre szakosodott FBI igazgatói posztjának várományosa kormányzati megbízatása után dolgozott a Lockheed Martin hadiipari cégnél, tagja volt a HSBC Holdings igazgatótanácsának, és jogot oktatott a Columbia Egyetemen.

A személye melletti szinte teljesen egyhangú támogatást jelzi, hogy a szenátus a hétfői szavazáskor 93:1 arányban hagyta jóvá igazgatói kinevezését.