Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EBESZ Szlovjanszkban tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 22. 19:26

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik vezető képviselője Ukrajnában találkozott a szlovjanszki oroszbarát önkéntesek parancsnokával április 21-én hétfőn, és a csütörtöki genfi megállapodás végrehajtásáról tárgyalt vele.

Mark Etherington a kelet-ukrajnai városban az MTI tudósítójának elmondta, hogy két órán át tárgyalt Vjacseszlav Ponomarjov önjelölt polgármesterrel. Megkérdezte, hogy Ponomarjov és csoportja teljesíti-e Ukrajna és Oroszország megállapodását, és tudatta, hogy a középületeket elfoglaló aktivistákat le kell szerelni és ki kell üríteniük az épületeket. A szeparatista vezető válaszát nem árulta el a diplomata.

Szó volt a Szlovjanszkban letartóztatott emberekről, többek között a volt polgármesterről, a roma kisebbség bántalmazásáról érkezett jelentésekről és a vasárnapi fegyveres incidensről, amelyben három ember meghalt egy útellenőrző pontnál – mondta Etherington részletek ismertetése nélkül.

Az EBESZ eddig mintegy száz megfigyelőt és közvetítőt küldött Ukrajnába, és ez a szám várhatóan nőni fog. A szervezet szóvivője elmondta, hogy a közvetítők felkeresik a szeparatisták által elfoglalt középületeket, bemutatják a csütörtöki genfi megállapodás másolatát, és elmagyarázzák azt a bent lévőknek.

A tapasztalatok vegyesek, a reakciók változatosak. Donyeckben és Szlovjanszkban keményedett a magatartás, más helyeken készségesebbek a csoportok. A közvetítők a kisebb településeken több tárgyalási szándékkal találkoznak – mondta Michael Bociurkiw.

Az EBESZ-missziót vezető Ertugrul Apakan elmondta, hogy csak hétfőn sikerült Szlovjanszk térségébe küldeniük egy 10-12 fős csoportot, amely vasárnap még visszafordult biztonsági okokból. Szerinte néhány elfoglalt középületet már kiürítettek a szeparatisták.

A keményebb szeparatisták a brit hírügynökségnek azt mondták, hogy nem teszik le a fegyvert, csak ha előbb leszerelik a nyugat-ukrajnai Jobboldali Szektort.