Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új hármas szövetség bontakozik ki

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 22. 18:59

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Népszava április 22-én megjelenő számában egyre kevesebbet írnak „az albán veszedelem"-ről. A hangsúly most az Egyesült Államok és Mexikó között kitört háborún van. Emellett a napilap említést tesz arról, hogy Franciaországban és Svédországban választások vannak.

A Pesti Hírlap hasábjain „Bolgár vád Oroszország ellen"  címmel jelenik meg egy cikk, amelyben orosz mesterkedésre derül fény Bulgáriában. Romániából is érkeznek hasonló hírek:
„Szófiából jelenti saját tudósítónk: Egy itteni lap heves cikkben fordul Oroszország ellen és kijelenti, hogy Oroszország nagy pénzzel azon dolgozik, hogy a bolgár királyt lemondásra kényszerítse és polgárháborút idézzen elő Bulgáriában, amelynek szükségképpen a szomszédos államok inváziója és Bulgária felosztása lenne a következménye.
Bukarestből jelenti saját tudósítónk: a román kormányt arról értesítették, hogy Oroszország Reni kisdunai kikötőt annyira ki fogja építeni, hogy egyenlő értékű lesz Galac és Braila kikötőjével. Negyven millió rubelt szántak erre a célra. Ezzel egyidejűleg az orosz kormány több vasútvonal építését határozta el, melyek kereskedelmi és stratégiai célokat szolgálnának."

„Az új hármas szövetség" (Oroszország, Franciaország és Anglia) címmel jelenik meg a Pesti Naplóban egy cikk, amely arról számol be, hogy az angol királyi pár Párizsba látogatott, amelynek visszhangjaként az újság már egy új hármas szövetségről ír. Az eddigi, szintén hármas szövetség mellé (amelyet az Osztrák−Magyar Monarchia és Németország alkotott) most úgy látszik, új hatalom nő fel. „Új hármas szövetség bontakozik ki. Az egész cölöpzet, amely fölött Európa mai erőviszonyai kialakultak, megrendül és a Balkán legsötétebb zeg-zugaiban is újjá, sőt mássá formálódik a külpolitika."  Oroszország és Franciaország szövetsége eddig is megkérdőjelezhetetlennek tűnt, de most, hogy Anglia is csatlakozik hozzájuk, már valós félelmet keltenek.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970668

1914. áprilisi újságok
Címkéklapszemle