Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is elismeri az új ukrán hatalmat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 25. 8:31

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is elismeri az új ukrán hatalmat – jelentette be február 24-én, hétfőn az ukrán parlament frakcióinak egyeztető bizottságában Olekszandr Turcsinov, az államfői feladatokat ideiglenes ellátó házelnök.

„Az önök meghatalmazásával találkoztam az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ képviselőivel. Mindnyájan elismerik az ukrán hatalmat, és egyedüli törvényesnek tartva azt" – jelentette ki Turcsinov.
A házelnök a legfontosabb feladatnak a koalíciós kormány felállítását nevezte. Hozzátette: vasárnap megkezdték ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, és reményét fejezte ki, hogy február 25-én bejelenthetik az új kormány megalakulását.

A Viktor Janukovics megbuktatott államfőt támogató Régiók Pártja frakcióvezetője, Olekszandr Jefremov ugyanott közölte, hogy a korábbi kormánypárt ellenzékbe vonul. A frakció új vezetője Szerhij Tihipko lesz.

1595967620

Ellenzékiek ünnepelnek az ukrán parlamentben, Kijevben 2014. február 20-án (fotó: Reuters)

Oleh Ljasko független képviselő (Radikális Párt) az ülésen kezdeményezte a Régiók Pártja és a vele szövetséges Ukrajnai Kommunista Párt betiltását, mert szerinte ők a felelősek az országban kialakult helyzetért. Bejelentette, hogy már be is nyújtotta a parlamentbe a vonatkozó indítványt.
Olekszandr Turcsinov „lehűtötte" a radikális képviselőt. Leszögezte, hogy az országban érvényes az alkotmány és a párttörvény. „Nekünk, mint demokratikus országnak, a törvények szerint kell eljárnunk" – tette hozzá.

Az egyeztető bizottságban Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője kijelentette, hogy üres az államkincstár, csődbe vitték az országot. Közölte, haladéktalanul a Nemzetközi Valutaalap segítségét kell kérni.
Jacenyuk közölte: találkozott a pénzügyminisztérium képviselőivel. A képviselő szerint megállapították, hogy „egyszerűen borzalmas" az ország pénzügyi helyzete, és sürgősen meg kell alakítani az új kormányt.

Az erősen eladósodott, belpolitikai válság sújtotta Ukrajnának mintegy 35 milliárd dollár külső támogatásra van szüksége a következő két évben, és a segély első részletének egy-két héten belül meg kellene érkeznie – közölte előzőleg közleményében az ukrán pénzügyminisztérium.
Janukovics megbuktatása után folytatta mélyrepülését az ukrán hrivnya. Hétfőn 9,3 hrivnyát adtak egy dollárért, az árfolyam 3,8 százalékot esett a péntek estihez képest.