Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyiptomi vezérkari főnök iszlamistákkal találkozott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 5. 11:01

Egyiptom új erős embere, Abdel-Fattah asz-Szíszi vezérkari főnök az augusztus 4-re.  vasárnapra virradó éjjel iszlamista vezetőkkel találkozott, hogy együtt próbáljanak megoldást találni a súlyos belpolitikai válságra az iszlamista Muzulmán Testvériséghez tartozó Mohamed Murszi államfő félreállítása után.

A Murszit július 3-án megbuktató Szíszi tábornok azt hangoztatta, hogy „van még esélye a válság békés megoldásának, feltéve, hogy minden fél elutasítja az erőszakot" – mondta Ahmed Ali ezredes, a hadsereg szóvivője.

Ez volt az első eset, hogy a katonák hivatalosan bejelentettek egy ilyen tanácskozást.

A Muzulmán Testvériség nem képviseltette magát a találkozón, ott voltak viszont befolyásos szalafista prédikátorok, akik szónokoltak a kairói Rafaa Adaveja tér mecsetjénél ülősztrájkoló Murszi-híveknek.

A Szíszi vezette Nemzeti Védelmi Tanács, Egyiptom legmagasabb szintű biztonsági testülete vasárnapi közleményében arra figyelmeztetett, hogy „ketyeg az óra", a békés megoldás keresése nem tarthat el akármeddig, előbb-utóbb véget kell vetni az ülősztrájkoknak, különben a hatóság közbelép. Azt is hangsúlyozta, hogy a tárgyalásos megoldás nem menti fel a jogi eljárás alól a „törvényszegőket" és másokat, akik az állam ellen uszítanak.

Közben az egyiptomi hatóságok „biztonsági okokból" megtagadták a belépést az országba Tavakkul Karman Nobel-békedíjas jemeni újságírónőtől, emberjogi aktivistától – közölték vasárnap kairói repülőtéri illetékesek. Érkezése után egy ideig a reptéren tartották, majd feltették a Jemenbe induló gépre, ugyanarra, amelyikkel érkezett.

Karman az „arab tavasz" nyomán 2011-ben Jemenben kezdődött népi lázadás emblematikus figurája, az ottani iszlamista mozgalom tagja. Már többször hangoztatta, hogy támogatja azokat az egyiptomi tüntetőket, akik követelik Murszi visszahelyezését hivatalába. A Muzulmán Testvériség egyik szóvivője szerint az asszony nemrég részt is vett Kairóban ilyen demonstrációkon.