Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-főtitkár elítélte a Mariupolt ért rakétatámadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 26. 17:09

Az ENSZ főtitkára élesen elítélte a kelet-ukrajnai Mariupol lakóövezeteit ért rakétatámadást, amelyben harmincan meghaltak és csaknem százan megsebesültek.

Úgy tűnik, a rakéták válogatás nélkül zúdultak a civilek lakta környékre, ami a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti – hangsúlyozta New Yorkban január 24-én, szombaton nyilvánosságra hozott közleményében Ban Ki Mun.

A világszervezet vezetője bírálta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egyoldalúan felmondták a tűzszünetet. Ez a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodást megszegése – jelentette ki.

Az ukrán hatóságok szerint oroszbarát szakadár erők Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Kijev terrorcselekménynek minősítette a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

A szakadárok viszont tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő Donyeck megyei nagyvárost. A Moszkva támogatását élvező szakadár entitás „védelmi minisztériuma" dezinformációnak, hazugságnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról.