Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ-különmegbízott szerint előrelépések történtek a béketárgyalásokon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 9. 14:25

Előrelépések történtek a nemzetközileg elismert líbiai kormány és fővárost uraló és párhuzamos államigazgatást fenntartó iszlamisták között folyó béketárgyalásokon, az egyeztetések a jövő héten folytatódnak – közölte március 8-án, vasárnap Bernardino Leon, az ENSZ líbiai különmegbízottja.

Leon fontos jelképes előrelépésnek nevezte, hogy a felek most először találkoztak egymással szemtől szembe a Marokkóban folyó békéltetés során, mivel a korábbi tárgyalási fordulók alatt csak közvetítőkön keresztül érintkeztek.

Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) szerint a béketárgyalások célja egy egységkormány megalakítására, tűzszünet életbe léptetésére és a milíciáknak a városokból való kivonása.

Az egyeztetések egy független részvevője vasárnap arról számolt be, hogy az egységkormány létrehozását illetően a két fél a kabinet potenciális vezetőiről fog egyeztetni a jövő héten.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik. A nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Fadzsr Líbia (Líbiai Hajnal) nevű iszlamista fegyveres szövetség augusztusban elfoglalta a fővárost, Tripolit, és ott önhatalmúlag megalakította saját kormányát és parlamentjét.

A két fél között a béketárgyalások ellenére továbbra is harcok folynak, miközben az ország nyugati részén egyre nagyobb befolyásra tesz szert az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi ága. A dzsihadisták az utóbbi hetekben egyre hevesebb támadásokat hajtottak végre, elsősorban olajipari létesítmények ellen.

Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi halála óta belpolitikai káosz uralkodik Líbiában, ahol számos csoport küzd a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelméért.