Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovikások lóháton

Szöveg: Snoj Péter |  2015. március 9. 14:35

Új kezdeményezés indult 2014 nyarán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika kampuszán a Ludovika Huszár Díszszakasz felállítására, amelynek fő célja a megjelenés és díszelgés különböző egyetemi és állami rendezvényeken. A szervezők még néhány napig, egészen pontosan március 13-ig várják a nyeregbe vágyó hallgatók jelentkezését.

 

1595989216

Az első világháborús centenáriumi megemlékezések sorában állítják fel a Ludovika Huszár Díszszakaszt is. A hagyományőrző egység kiemelt feladata a Magyar Honvédség képviselete lesz az egyetem rendezvényein és különböző katonai hagyományőrző eseményeken. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesülete (lovasszakosztály) húsz fő − három tiszt és tizenhét legénységi állományú katona − korhű öltözetének és felszereléseinek elkészítésére kapott pályázati támogatást. A tervek alapján a szakasz a budapesti 1. honvéd huszárezred hagyományait kívánja folytatni, ápolni.

A díszszakasz jelenlegi önkéntesei már kétszer is szerepeltek – igaz, eddig még csak gyalogosan – rendezvényeken: először a tüzérek napján, Szent Borbála ünnepén, második alkalommal pedig Sopronban, a limanovai csata emlékére rendezett emlékműavatáson és koszorúzáson. Első hivatalos bemutatkozásuk 2015. május 16-án, a Ludovika Fesztiválon lesz.

A Ludovika Huszár Díszszakasz vezetősége március 13-ig várja az egyetemi hallgatókat, akik be szeretnének kerülni a díszlovasok közé. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen keresztül lehet.

1595989216