Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ nem kapott egyértelmű jóváhagyást a mali kormány részéről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 13. 19:57

A mali kormány „továbbra is habozik” jóváhagyni, hogy az ENSZ békefenntartó műveletet kezdjen a nyugat-afrikai országban, amint a biztonsági helyzet azt lehetővé teszi – mondta el február 11-én, hétfőn a világszervezet egy magas rangú tisztségviselője.

Jan Eliasson, az ENSZ főtitkárhelyettese újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy „közelednek a nézetek" a művelet szükségességére vonatkozóan az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségében (ECOWAS) és az Afrikai Unióban. A világszervezet ugyanakkor „még mindig nem kapott egyértelmű jóváhagyást a mali kormány részéről (…) amely még tétovázik" – tette hozzá.

Franciaország január 11-én katonai beavatkozást kezdett Maliban, hogy segítsen visszafoglalni az ország északi felének iszlamista fegyveresek és tuareg harcosok által tavaly elfoglalt városait. Az első hetek egyértelmű harci sikerei után azonban az utóbbi napokban több helyütt visszamerészkedtek a városokba az iszlamisták, és merényleteket követnek el.

Hétfőre virradóra egy rendőrségi épületbe vették be magukat az északi Gaóban, és a francia légierő válaszul helikopterekkel támadta az épületet.

Az elhúzódó harcok fejfájást okoznak Párizsnak, amely mielőbb szeretné kivonni intervenciós erőit, és a mali hadseregnek, valamint egy afrikai nemzetközi erőnek átadni az ország szuverenitásának biztosításával kapcsolatos feladatokat.

A francia és az amerikai kormány a múlt héten fordult az ENSZ BT-hez, azt kérve, hogy a Maliba küldött afrikai erőkből hozzon létre békefenntartó missziót a közvetlen hadműveletek lezárása után, a mali kormány jóváhagyásával.

Eliasson most megerősítette, hogy nem telepíthetnek kéksisakosokat Maliba, csak azután, ha a harci cselekmények már véget értek és „stabilizálódik a helyzet" az országban.

„Egyelőre nem egyértelmű a katonai helyzet, de a bamakói politikai helyzet sem" – foglalta össze az ENSZ főtitkárhelyettese. A kéksisakosok Maliba telepítéséhez az ENSZ BT újabb határozatára is szükség van.