Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ nem támogatta a Hamászt elítélő amerikai határozattervezetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. december 8. 14:32

Az ENSZ Közgyűlésében december 6-án nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást az az amerikai határozattervezet, amely elítélte volna – most először – a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezetet.

A voksolás előtt a 193 tagországból álló ENSZ-testület – arab országok indítványára – minimális többséggel megszavazta, hogy a határozattervezetet csak kétharmados többséggel lehet megszavazni, szemben az amerikai indítvánnyal, miszerint egyszerű többséggel. A tervezetet 87 ország szavazta meg, 57 ellenezte, 33 pedig tartózkodott.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a voksolás előtt kijelentette, hogy történelmi jelentőségű volna, ha a Közgyűlés megszavazná a tervezetet. A világ egyik „legnyilvánvalóbb és leggroteszkebb" terrorista szervezetének nevezte a Hamászt. A Közgyűlés csak úgy tudja hitelesen támogatni az izraeli-palesztin megbékélést, hogy egyértelműen, feltételek nélkül és dokumentálhatóan elítéli a Hamászt – szögezte le. Még korábban levélben figyelmeztette a tagállamokat, hogy az Egyesült Államok „nagyon komolyan veszi majd a szavazás eredményét".

Már több terv is készült az izraeli-palesztin megbékélésre, még egyik sem járt sikerrel. Donald Trump amerikai elnök tervével kapcsolatban a palesztinok szkeptikusak, mert azzal vádolják Trumpot, hogy elfogult Izraellel szemben a fontos kérdésekben.

A szavazás eredményére reagálva a Hamász egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri azt mondta: a határozattervezet elutasítása vereség az amerikai kormánynak, és megerősíti, hogy a mozgalmuk legitim. Esag Al Habib iráni helyettes ENSZ-nagykövet pedig azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja elterelni a világ figyelmét az izraeli-palesztin konfliktus eredeti okairól. Dani Danon izraeli ENSZ-nagykövet viszont kijelentette, hogy a tervezetet elutasító országoknak szégyellniük kell magukat.

Az elvetélt amerikai határozattervezet után a Közgyűlés szavazott egy másik tervezetről, amelyet Írország nyújtott be a palesztin ENSZ-képviselet nevében, és „amely átfogó, igazságos és tartós békét" sürget a Közel-Keleten. Ezt túlnyomó többséggel megszavazták.

Heather Nauert, aki korábban az ABC televízió tudósítója, majd a Fox televízió műsorvezetője volt, tavaly óta szóvivője az amerikai külügyminisztériumnak. ENSZ-nagyköveti jelölését már pár nappal azt követően emlegették az amerikai sajtóban, hogy Nikki Haley, a jelenlegi ENSZ-nagykövet októberben sokak számára váratlanul bejelentette: az év végén távozik posztjáról. Októberben elsőként a The Wall Street Journal című lap nevezte meg őt a legesélyesebb jelöltnek, de mivel az elnök nem nyilatkozott az ügyben, a sajtóban a Fehér Házból származó, meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülések láttak napvilágot. Így például említették Kelly Craft jelenlegi kanadai nagykövet, vagy Richard Grenell, a Németországban szolgálatot teljesítő nagykövet nevét.

Sajtóértesülések szerint Nauert élvezi Mike Pompeo külügyminiszter bizalmát és szoros kapcsolatokat ápol az elnök lányával, Ivanka Trumppal és vejével, Jared Kushnerral. Ha Donald Trump őt jelöli, a szenátusnak – a jelölt szokásos meghallgatása után – még meg kell szavaznia a kinevezését.