Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az év végéig tervezik kiszállítani a szíriai vegyi fegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 9. 12:37

Egy új orosz-amerikai terv szerint az év végéig kellene kiszállítani Szíriából a vegyi harcanyagokat, ellenben a megsemmisítésük tovább is eltarthat, mint korábban gondolták.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) a héten benyújtott új menetrend egy példányába betekinthetett a Reuters brit hírügynökség. Eszerint a vegyi fegyverek előállításához szükséges összes vegyi anyagot nyolc hét alatt, december 31-ig kell külföldre vinni, kivéve az izopropanolt, amely a szarin nevű ideggáz egyik fő alkotóeleme. Ezt a helyszínen semmisítik meg.

Ha ezek az anyagok túljutnak a határon, a teljes megsemmisítésük már nem lesz olyan sürgető, s 2014 első fél évének vége helyett az év végéig is eltarthat, de emiatt nem várható tiltakozás – jegyzi meg a Reuters.

Washington és Moszkva a tervezetben elutasítja Damaszkusz kérését, hogy békés célokra alakítsanak át egyes, vegyi fegyvert gyártó létesítményeket, mert a nemzetközi vegyi fegyver konvenció által tiltott célra használt létesítmények átalakítását az egyezmény nem engedélyezi.

A tervezet felszólítja a konvenció tagállamait, hogy december közepéig jelezzék, ha hajlandóak a szíriai vegyi arzenál megsemmisítésére saját területükön. A legveszélyesebb anyagok használhatatlanná tételének a határideje 2014. március 31. lenne, a teljes megsemmisítésé „nem későbbi, mint 2014. december 30."

A feladat legnehezebb része az anyagok külföldre szállítása lesz a polgárháborús állapotok és a főutak elvágása miatt. A légi szállítás nagyon kockázatos, akárcsak átvágni Libanonon. Egy harmadik lehetőséggel, a Damaszkusz és a szíriai tengerpart közötti útvonallal pedig az a gond, hogy ezen a területen voltak időnként a leghevesebb harcok a rendszer és ellenfelei között.