Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromszoros veterán – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 9. 11:29

Rend a lelke mindennek, no meg a leltárív – konstatálom –, miközben kissé meghökkenve hallgatom Giber Tamás őrmestert, a Bosco névre hallgató robbanóanyag-kereső kutya vezetőjét, akit abból az apropóból kerestünk meg két esztendő után újra, hogy tudomásunkra jutott: Bosco a jövő év elején nyugállományba vonul.

1595962584
Első találkozásunk idején Bosco – és Giber őrmester – kétszeres afganisztáni veterán volt, azóta viszont még egyszer visszatértek Pol-e Khomriba, de most úgy tűnik, végleg befejeződik nagy kalandozásuk, hiszen a hétéves Bosco kiszolgálta idejét, s már csak a megérdemelt pihenő vár rá. De egyáltalán hogyan kell elképzelni azt, hogy egy kutya nyugállományba vonul? – teszem fel a kérdést, miután az őrmester és Bosco „kiörömködte" magát az újpesti hadikikötőben. (Amúgy szinte hihetetlen a játszadozó páratlan páros látványa: a kölcsönös empátia, a kutya részéről a feltétlen bizalom, és hűség…)

Amikor aztán a játszadozás befejeztével Giber Tamás – roppant komolyan – egzakt választ ad a „kutya-nyugdíjazás" mibenlétéről, jön a bevezetőben említett meghökkenés, majd a Sírjak-e vagy nevessek? érzése. Az őrmester szavaiból ugyanis kiderül, valóban rend a lelke mindennek: a hadsereg minden egyes fegyverét, felszerelését, eszközét be kell sorolni valahová a leltárívben, s azt folyamatosan „nyilván kell tartani".

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én, pénteken megjelenő számában!)

CímkékEMPA