Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Polgármestert és nagykövetet vádolnak háborús bűnökkel Koszovóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 9. 10:22

Háborús bűncselekmények gyanújával emelt vádat tizenöt ember, köztük egy polgármester és az albániai nagykövet ellen Koszovóban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) egy ügyésze.

A vádlottak – a Szerbiától való elszakadásért küzdő albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori tagjai – az ügyészség szerint másfél évtizeddel ezelőtt, a koszovói háború alatt civileket vertek, kínoztak és öltek meg egy rögtönzött börtöntáborban, Likovac településen.

A vádlottak között van Suleiman Selimi, Koszovó albániai nagykövete, illetve Sami Lustaku, a Hashim Thaci koszovói kormányfő vezette Koszovói Demokratikus Párt (PDK) egyik meghatározó személyisége, a 80 ezres Srbica (albán nevén Skënderaj) város polgármestere, aki a vádirat szerint fejbe lőtt egy albánt.

Két másik vádlott az ügyészség szerint láncfűrésszel fejezett le egy szerb rendőrt.

A volt UCK-tagok elleni eljárás miatt május végén – amikor a most vád alá helyezett embereket őrizetbe vették – ezrek vonultak az utcára Pristinában a koszovói albánok egykori hadseregének veteránjai által szervezett tüntetésen, a kormányt és az EULEX-et bírálva. Korábban a kormányfő is „alaptalannak" nevezte az ügyben felhozott vádakat.

Az EULEX bírálói szerint nem tesz eleget a konfliktus alatt a szerbek által elkövetett bűnök kivizsgálása érdekében, ezzel szemben zaklatja a koszovói albán veteránokat. A népharag miatt korábban az EULEX vezetője, Bernd Borchard is magyarázkodásra kényszerült.

A koszovói konfliktus mintegy 13 ezer ember életét követelte, az áldozatok többsége albán nemzetiségű volt. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kihirdette függetlenségét, amit azonban Szerbia azóta sem ismert el.

Az Európai Unió által 2008-ban létrehozott jogi és igazságügyi misszió kötelékében külföldi rendőrök, vámtisztviselők, ügyészek és bírák tevékenykednek. A szervezett bűnözés visszaszorításával és a háborús bűntények feltárásával is foglalkozó misszió feladata, hogy a helyi hatóságok számára túl kényes ügyekkel foglalkozzon.