Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó úton halad a tervező rendszer megújítása

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. november 9. 9:16

Az ÁROP 1.1.19-2012-2012-0001 kódjelű, a „Hatásvizsgálatok és a kormányzati stratégiai irányítás rendszere egyes ágazati dokumentumainak elkészítése, valamint alkalmazási gyakorlatának támogatása a Honvédelmi Minisztériumban” elnevezésű projekt keretében végzett közel egy éves kutató- és tervezőmunka érezteti hatását. Az EU támogatású projektnek köszönhetően a tervező állomány előadássorozatok keretében ismerkedhetett meg azokkal a változásokkal, melyek a kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) Kormányrendeletben szereplő egyes stratégiai tervdokumentumok tervezési módszerének, folyamatának felülvizsgálata, fejlesztése eredményeként születtek.

1595962582
Előadás a hagyományos vezetői felfogástól eltérő módszerekről

A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály szervezésében 2013. július 4-én „Az intézményi munkaterv kidolgozásának tapasztalatai" címmel megtartott konferencián, a tárca szakterületi vezetőinek és a más tárcáktól felkért tervezési szakértőknek köszönhetően a résztvevők megismerhették a 38/2012. (III. 12.) Kormányrendeletben meghatározottak államigazgatásban történő megvalósulásának helyzetét, a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szervek intézményi munkatervei elkészítésének tapasztalatait, a Honvédelmi Minisztériumnál alkalmazott tervezési folyamatok evolúcióját az elmúlt 10 év vonatkozásában, a Honvédelmi Minisztérium 2013. évi Intézményi Munkaterve kidolgozási folyamata kontrolling szempontú vizsgálatának eredményeit. Ugyancsak értékelték az MH Összhaderőnemi Parancsnokság munkatervezési rendszerének illeszkedését az intézményi munkatervhez, az intézményi munkaterv megközelítését a végrehajtó katonai szervezetek szemszögéből, valamint a Sharepoint rendszerű munkatervező portál tesztelésének tapasztalatait.

A tervező állomány felkészítésének folytatásaként a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály 2013. november 5-6-án „Tervező rendszerek működése a Honvédelmi Minisztérium keretein belül és kívül" címmel kétnapos workshopot tartott. A rendezvény első napján a projekt megvalósításában résztvevő szakemberek mutatták be a Tárca Védelmi Tervező Rendszer (TVTR) múltját, jelenét, a TVTR fejlesztésére irányuló, a projektben elvégzett vizsgálatok alapján kialakított, jövőre vonatkozó javaslatokat, a NATO-ban alkalmazott védelmi tervezés folyamatát, az intézményi munkaterv nyomonkövetési rendszerének kialakítását, valamint a stratégiai rendszerek rendszerszervezési összefüggéseit.
Mint az a workshop témájából is kiderül, a szervezők ez esetben is hangsúlyt fektettek arra, hogy a résztvevők megismerhessenek tárcán kívüli tapasztalatokat, így a rendezvényen szó esett a Kormányzati Stratégiai Irányítási Rendszer elemeinek működtetéséhez kapcsolódó válságkezelési támogatásról, valamint az EU-s források elnyeréséhez szükséges ismeretekről.

1595962583
Csoportos foglalkozás, a csapatépítés legjobb eszköze

A workshop második napja a csoportmunka szellemében zajlott, melynek indításaként egy érdekes előadást hallhattak a résztvevők a hagyományos vezetői felfogástól eltérő módszerekről.

„Azt tűztük ki célul, hogy az állomány jobban belelásson a tárcán kívül zajló tervezési folyamatokba, illetve erősödjön a csapatszellem. A tervezők hosszú évek óta úgy dolgoznak, hogy mindössze telefonon keresztül tartják a kapcsolatot, évente csak egyszer, vagy annyiszor sem találkoznak. Ezek a rendezvények kiváló alkalmat adnak arra, hogy személyes kontaktusok alakuljanak ki az állományon belül" – mutatott rá Sándor András alezredes, az 1. számú alprojekt vezetője. Hozzátette: a kétnapos foglalkozás remek lehetőség volt a kitekintésre, elsősorban a tervezési módszerek és elvek világába, míg a csoportos foglalkozásokon szakavatott trénerek irányítása mellett ismerkedhettünk meg a csoportműködés szerepéről a stratégiai tervezésben.

1595962583
Kiváló alkalom személyes kontaktusok kialakítására


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária