Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosszúhadjáratot hirdettek a pakisztáni tálibok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 9. 8:11

Bosszúhadjáratot hirdettek az iszlámábádi kormány ellen a pakisztáni tálibok november 8-án pénteken, egy nappal új vezetőjük megválasztása után.

„Támadni fogjuk a biztonsági erőket, a kormányintézményeket, a politikai vezetőket és a rendőrséget" – közölte Aszmatulla Sahín, a tálibok vezetőségi tanácsának a feje. Hozzátette, hogy a tálibok nem fognak támadni civileket, piacokat és nyilvános helyeket, „az embereknek nem kell félniük". Mint mondta, a tálibok fő célpontjai a hadseregnek és a kormánynak a Navaz Saríf miniszterelnök politikai hátországának számító Pandzsáb tartományban lévő intézményei.

A tálibok tanácsa csütörtökön választotta meg Mulla Fazlullát a pakisztáni tálibok új vezetőjévé, miután elődje, Hakimulla Mehszúd életét vesztette egy amerikai dróntámadásban. Sahín azzal vádolta a pakisztáni kormányt, hogy tudott a készülő támadásról.

Pakisztán nyilvánosan elítéli a pilóta nélküli amerikai repülőgépekkel végrehajtott támadásokat mint szuverenitásának a megsértését, illetékesek viszont magánbeszélgetésekben nem rejtik véka alá, hogy a kormány támogatja ezeket. A fegyveresek főként az afgán határvidék eldugott részeibe ásták be magukat, ahol a hadseregnek nincsenek egységei.

„Pakisztán mindent tud a dróntámadásokról – mondta Sahin. – Pakisztán Amerika rabszolgája, amerikai gyarmat."

A pakisztáni tálibok a kormány megbuktatásáért és iszlamista kormányzás bevezetésért harcolnak az atomfegyverrel rendelkező ázsiai országban. Saríf májusi hivatalba lépése óta fokozódtak a támadások, és a nagyhatalmaknak aggódnak, hogy az amerikai vezetésű szövetséges erők 2014-re tervezett afganisztáni kivonása után tovább romlik a biztonsági helyzet a térségben.