Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Földön, vízen, levegőben: gyakorlatoztak a gyorsreagálású erők

Szöveg: Koncz Attila |  2013. november 9. 7:07

November 8-án, pénteken véget ért a Steadfast Jazz 2013 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat Lengyelországban. A Magyar Honvédség mintegy száz katonával, egy AN-26-os szállító repülőgéppel és három Gripen vadászrepülőgéppel vett részt a műveletek végrehajtásában.

A NATO 2014-től szolgálatba lépő gyorsreagálású erőinek egy hétig tartó minősítő gyakorlatára mintegy hatezer katona érkezett harminc országból. A csúcspontot az a három nap jelentette, amikor a szárazföldi csapatok és a légierő közösen hajtott végre feladatokat. Ezek között védelmi és támadó műveletek egyaránt voltak.

1595962580
Magyar részről a legnagyobb létszámban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái vettek részt a gyakorlaton

November 7-én, csütörtökön tartották a gyakorlat úgynevezett VIP napját, amelyen valamennyi résztvevő ország delegációval képviseltette magát. Magyar részről ezen Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes volt jelen. A program első részében harcászati bemutatót néztek meg a vendégek.

Könczöl Ferenc mérnök alezredes, a Magyar Honvédséget a gyakorlaton legnagyobb létszámmal képviselő MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese honlapunknak elárulta: a forgatókönyv szerint a betörő ellenség csapását kellett fölfogniuk a csapatoknak egy védelmi művelet keretében, majd ellencsapást indítva állították helyre az eredeti helyzetet. A feladat végrehajtásában gyalogsági csapatok, harckocsi egységek és tüzérségi erők egyaránt részt vettek. A nap második felében a delegációk statikus bemutatón tekinthették meg a műveletben használt fegyvereket, egyéb eszközöket.

Bár az időjárás nem volt igazán kegyes a katonákhoz, de a magyar Gripenek eredményesen kapcsolódtak be a gyakorlatba – mondta el a honvedelem. hu kérdésére válaszolva Ványik Attila őrnagy.

1595962581
Három magyar Gripen is a gyakorlat résztvevője volt

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis főtisztje hozzátette: VIP napon ugyan nem tudtak fölszállni, de kedden, illetve szerdán a cseh és a lengyel légierő gépeivel közösen védték a légteret az ellenséges erőktől. Ennek keretében együtt őrjáratoztak, megsemmisítették az ellenfél vadászait, és kivívták a légi fölényt, miközben egy menekültekkel teli gépet is biztonságban vezettek a földre.

Bár a gyakorlat hivatalos értékelésére még nem került sor, az ellenőrök elmondásából annyit már lehet tudni, hogy a csapatok megfeleltek a követelményeknek, a Steadfast Jazz 2013 sikerrel zárult.