Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg megindult Ramádi ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 20. 18:13

Az iraki hadsereg nagyszabású támadást indított január 19-én, vasárnap azzal a céllal, hogy teljesen visszafoglalja el-Anbár tartomány fővárosát, Ramádit, amelynek jelentős részét egy terrorista szervezet kerítette hatalmába három hete.

A védelmi minisztérium szóvivője a televízióban bejelentette, hogy a szárazföldi erők a tüzérség és helikopterek támogatásával „nagy hadműveletet" kezdtek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű fegyveres csoport ellen. Ramádiban déltől teljes kijárási tilalmat rendeltek el egyelőre meghatározatlan időre, és „a padlástól a pincéig" átkutatnak minden épületet.

Ramádi a fővárostól, Bagdadtól száz kilométerre nyugatra fekszik. Ugyanebben a térségben a kormány ellen harcoló szunnita szervezet több más települést is elfoglalt január elején. Két napja a hadsereg megkísérelte visszavenni az ellenőrzést Bubali város fölött, de heves ellenállásba ütközött.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök meg nem nevezett „ördögi és áruló" arab államokat tett felelőssé azért, hogy az országban egyre súlyosabb a belbiztonsági helyzet.

„A világ mellettünk áll… A Biztonsági Tanács, az Európai Unió, az arab államok többsége, kivéve néhány ördögi és áruló országot… A merénylők Marokkóból, Líbiából és Jemenből jönnek. Irak bizonyos országok célpontja, amelyek támogatják a terrorizmust, a gonosztevőket, de ezek is meg fogják szenvedni a rossz terjedését" – mondta egy vidéki látogatásán Násziríjában.

Iraki vezetők Szaúd-Arábiát és Katart vádolják azzal, hogy támogatják az iraki szunnitákat a síita többségű kormánnyal szemben. Az ENSZ megbékítő politikát javasol Málikinak, de ő azt állítja, hogy a nehézségeket nem belső gondok okozzák, hanem külföldi erők.