Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki kormányfő behívta a tartalékos tiszteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 20. 15:54

Núri al-Máliki kormányfő június 19-én, csütörtökön utasította a tartalékos tiszteket, hogy vonuljanak be, és erősítsék a szunnita lázadókkal harcoló hadsereg sorait. A tiszteket a szakterületüknek megfelelő egységekhez vezényelik – derül ki egy hivatalos közleményből.

A rendelkezés ismeretlen számú katonatisztre vonatkozik, akik hivatalosan az iraki hadsereg tagjai, de jelenleg nem teljesítenek szolgálatot. A tisztek felülvizsgálaton esnek át, és a újbóli szolgálatba állásra alkalmatlanokat nyugdíjazzák – közölte a kormányfő.

Máliki bejelentette, hogy önkénteseket is toboroznak. A lázadókkal harcoló egységekhez, a „forró övezetekbe" irányított önkéntesek havi juttatása 750 ezer dinár (144,4 ezer forint), a nem harcolóké 500 ezer dinár (101 ezer forint), amelyhez plusz 125 ezer dinár (24 ezer forint) élelmezési hozzájárulást kapnak.

A szunnita lázadók június 9. óta nagyszabású offenzívát folytatnak az országban, négy kormányzóságban jelentős területeket vontak az ellenőrzésük alá és immár mintegy 100 kilométernyire vannak Bagdadtól.

A támadás első napjai alatt az iraki biztonsági erők csekély ellenállást tanúsítottak, számos rendőr és katona elhagyta az állásait.

Az általános fejetlenséget követően az iraki erők megpróbáltak erőre kapni, visszafoglaltak több falut és az észak-iraki Baidzsi település közelében lévő olajfinomító egy részét, de nem sikerült megállítani a lázadók előrenyomulását.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy Washington a különleges erők mintegy 100 katonáját Irakba küldi, hogy tanácsokat adjanak az iraki hadseregnek, de egyelőre nem terveznek légicsapásokat.