Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ISIS által ellenőrzött falut támadtak

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2019. február 9. 10:52

Iraki milíciák több tucat rakétát lőttek ki egy szíriai határmenti településre, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt áll – közölte február 7-én az iraki erők mellett harcoló Népi Mozgósítási Erők (PMF) nevű milícia.

A többségében síita milíciákból álló ernyőszervezet szerint a célpontok a szíriai Bagúz faluban rejtőzködő szélsőségesek voltak. A PMF közölte, 50 rakétát lőttek ki a falura. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) is hírt adott iraki oldalról indított támadásokról, arról azonban egyelőre nem közöltek részleteket, hogy vannak-e áldozatok. Az iraki hadsereg korábban is bombázta az Iszlám Állam szíriai állásait, de a milíciák – melyek közül sokat Irán támogat – ritkán vesznek részt határon átívelő támadásokban.

Az Iszlám Állam mára elveszítette az ellenőrzést a korábban ellenőrzött területeinek nagy része fölött. A szélsőségesek mára egy viszonylag apró zárványba szorultak vissza Szíria és Irak határvidékén. Az Egyesült Államok által is támogatott szíriai milíciák az elmúlt napokban mérsékelték harci tevékenységüket, hogy lehetővé tegyék a civilek számára, hogy elhagyják az Iszlám Állam által ellenőrzött területet. Az OSDH szerint azonban úgy tudja, hogy az elmúlt 24 órában folytatódtak a heves harcok és a szövetségesek légitámadásai, azonban a szélsőségesek által telepített taposóaknák lassítják az előrehaladást. 2018 decembere óta több mint 37 ezer – köztük 3 ezer harcos – menekült el az Iszlám Állam által ellenőrzött területről. A menekülők között sok külföldi is van.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd és arab erői a Washington vezette nemzetközi szövetség támogatásával 2018 szeptemberében végső offenzívát indítottak a dzsihadisták kelet-szíriai állásai ellen. Az azóta eltelt hónapok során meghódították a terrorszervezetnek az iraki határ közelében lévő területe nagy részét. A dzsihadisták kezén ma már csak maroknyi tanya és gazdaság van, valamint Bagúz falu kis része.

2019. január végi jelentések szerint földrajzilag mindössze négy négyzetkilométer maradt a dzsihadisták kezén.