Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Iszlám Állam követhette el az egyiptomi terrorakciót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 30. 16:55

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya, az Anszár Beit al-Makdisz jelentkezett a Sínai-félszigeten elkövetett összehangolt január 29-ei terrortámadás végrehajtójaként. Elsősorban rendőrségi és katonai célpontokat támadtak fegyveresek a félsziget északi részén, legalább 26-an meghaltak, főleg katonák, 62 ember megsebesült, köztük kilenc civil.

Biztonsági tisztségviselők azt mondták, ez volt az eddigi legösszehangoltabb támadás a térségben.

Autóba rejtett pokolgépet robbantottak egy katonai bázisnál, és aknavetőkkel támadtak egy katonákat elszállásoló hotelre, egy rendőrklubra és több tucat ellenőrzőpontra. A támadásokat a Gázai övezettel határos, hosszú ideje instabil Észak-Sínai tartomány három településén követték el, köztük el-Arís tartományi székhelyen, valamint a gázai határátkelőnek otthont adó Rafahban.

A Sínai-félsziget északi részén az utóbbi időben számos támadást követett el az Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista szervezet beduin törzsek és a biztonsági szervek tagjai ellen.

A terrorcsoport nemrég felvette a Vilájat Színá (Sínai tartomány) nevet, és hűséget fogadott a Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A csoport egy Twitter-üzenetben közölte csütörtök este, hogy embereik hajtották végre a támadássorozatot.