Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ügyes energia

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 30. 17:59

Sikeresen zárult az év legnagyobb logisztikai gyakorlatának első rendezvénye Székesfehérváron. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság székhelyén január 26−30. között zajló Capable Logistician 2015 elnevezésű gyakorlat nyitórendezvényéről Végvári Zsolt alezredes készített szakmai összegzést.

A NATO már a 2012-ben, Chicagóban megrendezett csúcstalálkozón deklarálta elkötelezettségét az energiahatékonyság számottevő növelése irányában a védelmi szektoron belül. Ennek nyomán jött létre az a „zöld" védelmi kezdeményezés, amelynek fő pillérei a műveleti hatékonyság, az energiahatékonyság és a környezetvédelem.

A kezdeményezést az Észak-Atlanti Tanács 2014 februárjában hagyta jóvá, majd szeptemberben a walesi csúcson valamennyi tagország ratifikálta. Ezt a fajta új gondolkodásmódot a NATO-n belül egyre gyakrabban csak Smart Energyként (SE) említik, amit talán „ügyes energiának" lehetne fordítani. Az SE alatt általában az energiatakarékosságot, energiahatékonyságot, illetve a megújuló energiaforrások felhasználását értjük, részben érintve az energiabiztonság és a környezetvédelem egyes kérdéseit is.

1595986873

A Capable Logistician (CL) többnemzeti logisztikai interoperabilitási és szabványosítási gyakorlatokat a cseh székhelyű Multinational Logistic Coordination Centre (MLCC) égisze alatt szervezik meg, mely szervezet önálló, tehát a NATO-tól és az EU-tól független, de a részt vevő országok vagy NATO-tagok, vagy a NATO-val szorosan együttműködő nemzetek, így érthető módon a NATO által képviselt SE-t hangsúlyosan jelenítik meg a gyakorlatok alkalmával.

A 2015 júniusában Várpalotán megrendezendő CL15-gyakorlaton a walesi csúcsnak megfelelően egy új szintre lép a SE az előző alkalommal Szlovákiában megrendezett CL13-hoz képest. Akkor csak statikusan, demonstrációjelleggel vonultattak fel egyes cégek ilyen SE-eszközöket, míg hazánkban első alkalommal a gyakorlat aktív résztvevői lesznek, tehát egy logisztikai egységként a profiljuknak megfelelően többek között villamos energiát állítanak elő környezetbarát módon, és azzal – a dízelgenerátorokat kiváltva – biztosítják más egységek energiaigényét. Azért cégek és nem katonai alegységek, mert egyelőre egyik nemzet sem rendelkezik számottevő SE-képességgel.

Ez a fajta szerepvállalás azon túl, hogy remek marketinglehetőség, komoly kihívás is a cégeknek, hiszen zord körülmények között, katonáktól körülvéve kell bizonyítaniuk a technológiák hatékonyságát.

1595986873

Január 26−30. között Székesfehérvárra látogattak a részvételt tervező vállalatok munkatársai, ahol a NATO képviselőjének vezetése mellett az MLCC és a befogadó nemzet segítségével áttekintették, hogy milyen problémákat kell megoldani. A találkozón elsősorban műszaki jellegű kérdésekkel foglalkoztak a résztvevők, hiszen a sokszor gyökeresen eltérő rendszerek egymáshoz illesztése már önmagában is komoly feladat, nemhogy azok integrálása egy katonai környezetbe.

A résztvevők bejárták a gyakorlatnak helyt adó várpalotai gyakorlóteret is, ahol a helyi erők segítségével személyesen győződhettek meg arról, hogy milyen viszonyokra számíthatnak majd a gyakorlat idején.

Fotó: Révész Csaba