Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az OPCW szakértői ellenőriztek egy újabb vegyifegyver-létesítményt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 8. 8:32

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői a Damaszkusztól kapott felvételek megtekintése után nyugtázták, hogy ellenőriztek még egy vegyifegyver-létesítményt, így már csak egy olyan hely maradt a 23 közül, ahol nem végezhették el a rájuk bízott feladatot.

Az OPCW hágai központja november 7-én, csütörtökön arról tájékoztatott, hogy az Aleppó melletti létesítményről a szíriai hatóságoktól olyan videofelvételeket és fényképeket kaptak, amelyek azt bizonyítják, hogy az épület üres és számottevő károkat szenvedett a harcokban. A szakértők hitelesnek minősítették a felvételeket, és ezek alapján tájékoztattak arról, hogy a Szíriában található 23, vegyi fegyverek előállítására, a mérgező vegyületek kikeverésére és fegyverbe töltésére alkalmas létesítmény közül már 22-őt ellenőriztek.

Az OPCW szakértői biztonsági okokból nem juthattak el az Aleppó melletti létesítménybe. Az utolsó létesítményt ugyancsak biztonsági megfontolásokból nem kereshették fel egyelőre a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

A szíriai rezsim szeptemberben nemzetközi nyomásra beleegyezett abba, hogy 2014 közepéig megsemmisítsék összes vegyi fegyverét. Becslések szerint mintegy ezer tonnányi vegyi fegyver található Szíriában.

Az OPCW szakértők október 31-én jelentették be, hogy minden olyan üzemet ellenőriztek és felszámoltak Szíriában, amelyben ilyen tömegpusztító fegyverek gyártására volt lehetőség. Ezzel Szíria megfelelt az OPCW végrehajtó tanácsa által erre megszabott november 1-jei határidőnek. A leszerelési program keretében ugyanakkor a már meglévő készleteket is meg kell semmisítenie.

A további részletes menetrendről a tervek szerint a következő hét végéig állapodik meg egymással az OPCW és Damaszkusz.

Egyelőre nincs döntés arról, hogy melyik országban történjen a fegyverek megsemmisítése. Szakértők a legvalószínűbb helyszínnek Albániát vagy Belgiumot tartják.