Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új szomáliai elnök volt a célpont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 13. 13:31

Sértetlenül került ki iszlamisták merényletéből szeptember 12-én, szerdán az új szomáliai elnök, Haszan Sejk Mohamud; a támadást egy olyan szálloda ellen követték el, amely az államfő rezidenciájaként szolgál – közölte az Afrikai Unió békefenntartó erejének, az AMISOM-nak a szóvivője.

Ali Humed ezredes elmondta, hogy robbanás történt a szállodánál. Egy rendőrségi illetékes közlése szerint három katona – egy ugandai és két szomáli – meghalt. A kenyai külügyminisztériumhoz közel álló forrás szerint a támadás idején a szomáliai államfő éppen a kenyai külügyminiszterrel, Samson Ongerivel tárgyalt a hotelben.

A radikális iszlamista al-Shabaab milícia, amely harcban áll a szomáliai hatóságokkal, magára vállalta a támadást. A felkelők nevében Ali Mohamud Rage szóvivő közölte, hogy addig folytatódnak az ilyen akciók, amíg fel nem szabadítják az országot.

Egy rendőrtiszt elmondása szerint két robbanás rázkódtatta meg a szálloda bejáratát. Az AFP hírügynökség tudósítója szerint viszont három kamikaze robbantotta fel magát, és a rendőrök a helyszínen emberi maradványokat találtak, feltehetőleg az öngyilkos merénylőkét.