Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán fegyveres erők visszafoglalták Liszicsanszkot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 25. 14:21

A kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben részt vevő ukrán fegyveres erők visszafoglalták a Moszkva-barát fegyveresektől a Luhanszk megyei Liszicsanszk várost – jelentette július 25-ére, péntekre virradóra a kijevi média.

Az UNIAN hírügynökség szerint a település visszafoglalásáról Szemen Szemencsenko, a kelet-ukrajnai megyék elszakadását ellenző, önkéntesekből verbuvált Donbasz nevű zászlóalj parancsnoka tájékoztatott a Facebook-oldalán.

„Liszicsanszkot elfoglaltuk. A terroristák elmenekültek" – írta Szemencsenko, aki szerint három katonája könnyebben megsebesült a harcokban.

Tájékoztatásából ítélve a várost a Donbasz zászlóalj és a hadsereg egyik dandárja vette ellenőrzése alá.

Szemencsenko azt tanácsolta a helyi lakosoknak, hogy biztonsági okokból egyelőre ne hagyják el otthonaikat, akkor sem, ha a várost már megtisztították a szakadár fegyveresektől.

Az elmúlt napokban súlyos harcok dúltak a Luhaszk megyei Szeverodonyecknél és Liszicsanszknál a szakadárok és a fegyveres erők között. A több mint százezer lakosú Szeverodonyecket kedden vonták ellenőrzésük alá a kormányerők. Előző nap három kelet-ukrajnai települést tisztítottak meg a szakadár fegyveresektől: Dzerzsinszket, Rubizsnét és Szoledárt.

Juril Jucenko ukrán elnöki tanácsadója a minap a hadsereg jelentős harci sikereiről tájékoztatva azt mondta, hogy áttörés történt, és mindenhol támadásba lendültek a katonák.

A tanácsadó arra is utalást tett, hogy már nincs sok hátra az április közepe óta tartó terrorellenes művelet befejezéséig.