Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megfigyelőket küld az ukrán-orosz határra az EBESZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 25. 13:39

A lehető leghamarabb megfigyelőcsoportot küld az ukrán-orosz határhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) – így döntött a szervezet Állandó Tanácsa július 24-én, csütörtökön Bécsben.

A döntés szerint az EBESZ 16 megfigyelője két orosz határátkelőn fog információkat gyűjteni az ottani helyzetről.

Az erről szóló határozatot mind az 57 tagállam, köztük Oroszország és Ukrajna is támogatta. Ugyanakkor Daniel Baer amerikai EBESZ-nagykövet szerint számos tagállam eredetileg egy ennél jóval kiterjedtebb megfigyelői misszió létrehozását szorgalmazta, ez azonban Moszkva ellenkezésén elbukott.

Korábban Kijev, nyugati államok és a NATO is azzal vádolta Oroszországot, hogy az jelentős mennyiségű fegyvert és hadianyagot juttatott el Kelet-Ukrajnába, az ottani oroszbarát felkelők számára, mégpedig olyan határátkelőkön keresztül, amelyeket a szakadárok ellenőriznek. Moszkva ezzel szemben arról beszélt, hogy Ukrajnából menekültáradat indult Oroszországba a harcok miatt.

Jelenleg egy másik misszió keretein belül 230 EBESZ-megfigyelő tartózkodik Kelet-Ukrajnában, közülük egyesek a múlt csütörtökön lezuhant – minden bizonnyal lelőtt – malajziai utasszállító repülőgép becsapódásának helyszínét ellenőrzik.

Korábban a szakadárok az EBESZ számos munkatársát őrizetbe vették, a repülőgép-katasztrófa helyszínén pedig eleinte fegyverrel zavarták el őket.