Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bábot támadták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. július 12. 17:33

Legalább 28 ember halt meg abban a légitámadásban, amelyet a szíriai kormányerők az Iszlám Állam szervezetének kezén lévő Báb városa hajtottak végre szombat reggel az észak-szíriai Aleppó tartományban – közölte egy szíriai ellenzéki csoport.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, helyi forrásokból tájékozódó emigráns csoport szerint a légitámadás halottjai közül “19-en civilek voltak, közöttük három gyermek és három nő". További kilenc holttestről, amelyek teljesen elszenesedtek, nem lehetett megállapítani, hogy civilek voltak-e vagy az Iszlám Állam dzsihadistái – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Helyi aktivisták szerint a rezsim harci helikopterei egy helyi piacot vettek célba az Aleppó városától mintegy 40 kilométerre északkeletre fekvő város ellen.

A szíriai rezsimhez hű erők mellett az Egyesült Államok vezette, Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalíció légiereje is gyakran bombázza Báb városát, amelyet 2014 elején foglaltak el az IÁ dzsihadistái.

Nem kormányzati szervezetek szerint a hadsereg rendszeresen úgynevezett hordóbombákkal támadja a szíriai lázadók és a dzsihadisták kezén lévő településeket. A robbanóanyaggal és fémhulladékkal megtöltött olaj- vagy gáztartályok különösen sok halálos áldozatot követelnek. Rámi Abder-Rahmán közlése szerint a Báb elleni szombati csapásban a szokásosnál is hatalmasabb hordóbombákat dobtak le. Bassár el-Aszad szíriai elnök számos alkalommal tagadta, hogy hadserege ilyen fegyvereket vetne be.