Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun aggódik az egyiptomi belpolitikai fejlemények miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 29. 18:53

Aggodalmának adott hangot az ENSZ főtitkára az egyiptomi belpolitikai fejlemények, a hétvégi súlyos összecsapások miatt.

A világszervezet New York-i székhelyén helyi idő szerint július 28-án, vasárnap este jelentették be, hogy Ban Ki Mun telefonon beszélt Mohamed el-Baradei ideiglenes egyiptomi alelnökkel, aki korábban az ENSZ szakosított szervezetének számító Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója volt, és ebben a minőségében Nobel-békedíjat is kapott.

A főtitkár – mint a közleményből kitűnt – mélységes aggodalmát fejezte ki a hét végén a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei és a biztonsági erők között lezajlott összecsapások miatt, amelyek több mint 70 halálos áldozatot követeltek. „Minden további halott nehezíti a hosszú távú megbékélést" – figyelmeztetett Ban Ki Mun.

A főtitkár közvetve elítélte a katonaság, illetve a rendőrség erőszakos fellépését, hangoztatva, hogy a hatóságoknak az országot egyesítő politikai folyamatok érdekében kellene minél előbb erőfeszítéseket tenniük.

Kairóban közben hétfő hajnalban is feszült volt a helyzet. A megbuktatott elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség bejelentette, hogy a hadsereg ultimátuma ellenére sem hagy fel a Murszi melletti tüntetésekkel. A szervezet szóvivője közölte, hogy aktivistái a kora reggeli óráktól a katonai hírszerzés épületei elé vonulnak. Később a tüntetők mégis visszatértek kiindulási helyükre, miután a hadsereg figyelmeztette őket, hogy tartsák távol magukat a katonai létesítményektől.

Murszi hívei keddre „egymilliós tömegtüntetésre" hívtak fel, hogy a július 3-án a hadsereg által eltávolított volt elnök hatalomba való visszahelyezését követeljék. „Felhívunk egy egymilliós menet megtartására »az államcsíny vértanúi« jelszóval" – áll a megbuktatott elnököt támogató iszlamista csoportok közleményében, amely arra is felszólítja Murszi híveit, hogy hétfőn Egyiptom-szerte gyűljenek össze a biztonsági erők adminisztratív épületei körül, és „ítéljék el a békés tüntetőkkel szemben a belügyminisztérium által elkövetett bűncselekményeket és éleslőszer bevetését".

Hétfőn válságtárgyalásokra Kairóba várják Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét. A tervek szerint tárgyalni fog Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, vezérkari főnökkel, Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, valamint a Szabadság és Igazságosság Pártjának – a Muzulmán Testvériség politikai szárnyának – képviselőivel. Ashton előzőleg kijelentette, hogy olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni tárgyalópartnereit, amelyben az összes politikai erő részt venne.