Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a harcok beszüntetésére szólította fel a dél-szudáni feleket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 23. 8:57

A dél-szudáni erőszakos cselekmények azonnali beszüntetését követelte dcember 22-én, vasárnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkára, aki szerint a fiatal állam jövőjét veszélyeztetik az összecsapások.

„Követelem, hogy a politikai, katonai vezetők és a fegyveres csoportok szüntessék be az ellenségeskedést, vessenek véget a civilek elleni erőszaknak" – mondta sajtóértekezletén a Fülöp-szigeteken tartózkodó főtitkár.
Felszólította Salva Kiir dél-szudáni elnököt és riválisát, Riek Machar egykori alelnököt, hogy találjanak politikai megoldást a válságra. Tegyenek meg mindent tőlük telhetőt, hogy híveik megértsék ezt az üzenetet.

Ban Ki Mun kiemelte, hogy ha folytatódik az erőszak, legyen az etnikai vagy más alapú, az egyrészt teljesen elfogadhatatlan, másrészt nagy veszélyt jelent a fiatal állam jövőjére nézve.

Az ENSZ helyi képviselőinek beszámolói szerint emberek tízezrei menekülnek el a harcok elől és keresnek menedéket a világszervezet táboraiban.
Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir államfő a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré.

* * *

Eközben vasárnap Dél-Szudánban a nuer etnikumhoz tartozó felkelők elfoglalták az olajban gazdag Unity szövetségi állam fővárosát, mialatt egy másik tartományi székhelyen heves harcok folytak a polgárháború szélére sodródott fiatal országban.

A dél-szudáni hadsereg szóvivője vasárnap közölte: az ország északi részén fekvő Unity fővárosa, Bentiu egy, Riek Machar volt alelnökhöz lojális parancsnok ellenőrzése alá került.

Unity államban mintegy 150 millió hordónyi kőolajkészletek vannak, és onnan indul a legfontosabb szudáni olajvezeték is.

A felkelők korábban már ellenőrzésük alá vontak több kőolajmezőt. M

egfigyelők szerint emiatt kérdésessé válik, hogy zavartalan marad-e az ország olajtermelése, és hogy Szudán beleavatkozik-e a belpolitikai konfliktusba.

Ezzel párhuzamosan heves harcok folytak vasárnap Jonglei szövetségi állam székhelyén, Bor városában is, amely szerda óta a felkelők kezén van. A kormány bejelentette, hogy a hét végén erősítéseket küldtek a forrongó városba, ahol a külügyminiszter szerint Machart is látták a harctéren.

A világ legfiatalabb államában az etnikai és politikai feszültségek azóta éleződtek ki, hogy Salva Kiir dinka etnikumhoz tartozó államfő idén júliusban menesztette a nuer Riek Machart, aki ezután bejelentette, hogy indulni szándékozik az elnökválasztáson.

A hatóságok Machar híveit tették felelőssé a héten kirobbant erőszakért, akik állítólag december 15-ről 16-ra virradóra puccskísérletet kíséreltek meg. Más források szerint azonban az elnöki gárda dinka és nuer tagjai között kezdődött összetűzések miatt tört ki az erőszak.

Az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziója vasárnap a Twitteren jelentette be, hogy minden nem létfontosságú munkatársát a szomszédos Ugandába menekíti ki. Az ENSZ helyi képviselőinek beszámolói szerint eddig 62 ezren menekültek el a dél-szudáni harcok elől, közülük 42 ezren a világszervezet táboraiban keresnek menedéket.

Az erőszak eddig több száz áldozatot követelt, és sokan attól félnek, hogy a helyzet tovább eszkalálódhat a dinkák és nuerek között a 2011-ben a több évtizedes szudáni polgárháborút követően függetlenné vált országban.