Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun globális fegyverembargót akar Szíriával szemben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 22. 11:06

Világméretű fegyverembargó bevezetését javasolta Szíria ellen az ENSZ-főtitkár június 20-án, pénteken. Ban Ki Mun az Ázsia Társaság nevű New York-i szervezet közönsége előtt beszélt a szíriai válságról.

„Üdvözlöm Irán és Szaúd-Arábia közeledését, és remélem, hogy megteremtik a bizalmat egymás között, s megváltoztatják a Szíriában, Irakban, Libanonban és máshol folytatott romboló versengésüket" – mondta.

Ban csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösségnek máig nem sikerült megoldást találnia a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó szíriai belháborúra.

„Szíria napjainkban egyre inkább egy bukott állam képét mutatja" – jelentette ki az ENSZ főtitkára, hozzátéve, hogy „a konfliktus mára látványosan és pusztítón átterjedt Irakra".

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet elsősorban Oroszország és Irán, az elmozdításáért harcoló felkelőket pedig a nyugati országok és a Perzsa-(Arab-)öböl menti államok támogatják. A szembenállás az ENSZ Biztonsági Tanácsát is megbénítja.

A főtitkár szerint fontos lenne felhagyni a szíriai fegyverszállításokkal.

Ban Ki Mun azon véleményének is hangot adott, hogy felelőtlenség a külföldi hatalmak és csoportok részéről, hogy az atrocitások ellenére továbbra is katonai segítséget nyújtanak a polgárháborús feleknek.

„Arra szólítom fel a Biztonsági Tanácsot, hogy rendeljen el fegyverembargót. Ha a tanács megosztottsága ezt továbbra is lehetetlenné teszi, akkor felhívom az országokat, hogy fogadják azt el egyenként. A Szíriával szomszédos országoknak szigorúan tiltaniuk kellene, hogy szárazföldi határaikat és légterüket fegyverszállításra és csempészésre használják" – hangsúlyozta.

Damaszkusz egyik fő fegyverszállítója Oroszország, az Egyesült Államok „halált nem okozó" katonai felszerelésekkel, valamint – egyes közlések szerint – könnyűfegyverekkel és páncéltörő rakétákkal támogatja a felkelőket.