Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bányászokat gyilkolt az al-Shabaab

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 2. 22:28

Szomáliai iszlamista szélsőségesek meggyilkoltak 36 bányászt Kenya Szomáliával szomszédos északi részén, több bányászt pedig elhurcoltak – közölték december 2-án hivatalosan.

Az eset hétfő éjjel történt Mandera várostól mintegy 15 kilométerre, egy kőfejtőnél. A bányászok sátraikban aludtak, amikor megtámadták őket.

Az al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia tagjai voltak a tettesek, legalábbis a szervezet utólagos állítása szerint. Kiválogatták a nem muzulmán vallású bányászokat, kettőt lefejeztek közülük, 34-et fejbe lőttek, a többieket pedig feltehetőleg elhurcolták. Elképzelhető, hogy az elhurcoltak között voltak nem muzulmánok is, mert ők maguk azt állították, hogy negyven „keresztest" öltek meg.

Nem sokkal a bányászok elleni támadás előtt fegyveresek megtámadtak egy éjszakai bárt a szintén a szomáliai határhoz közeli Wajir városban. Bedobtak egy kézigránátot a szórakozóhelyre, majd tüzet nyitottak rá. Egy ember meghalt, 12 pedig megsebesült.

Az al-Shabaab több mint száz embere Kenyának szintén ezen a részén kilenc nappal korábban hatalmába kerített egy autóbuszt, és kivégezte annak 28 nem muszlim utasát. Az al-Shabaab e rémtette után közölte: azt bosszulta meg, hogy a kenyai biztonsági erők azon a héten bezártak négy mecsetet Mombasában, az ország második legnagyobb városában.

A hatóságok közlése szerint a mecsetek „iszlám szent háborút" hirdető radikális hitszónokok irányítása alá kerültek, a szélsőségesek ezekben toborozták új tagjaikat, s onnan indították el különböző támadásaikat. Az autóbusz elleni támadás után a kenyai hadsereg a szomáliai határon át üldözte a szélsőségeseket, majd másnap rajtaütöttek a táborukon, és száznál többet megöltek közülük.

Az al-Shabaab több mint 130 támadást hajtott végre Kenyában azóta, hogy a nairobi kormány 2011 októberében az Afrikai Unió kötelékében csapatokat küldött Szomáliába. Bő egy éve az al-Shabaab hajtotta végre a kenyai fővárosban a Westgate üzletközpont elleni akciót, amelyben hatvanheten haltak meg. Az iszlamista szervezet vállalta magára a kenyai tengerparton idén elkövetett támadásokat is, amelyekben mintegy kilencvenen vesztették életüket.