Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az ODKB hadgyakorlata Örményországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 20. 20:20

Befejeződött Örményországban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) közös hadgyakorlata szeptember 19-én, szerdán. Az Együttműködés-2012 elnevezésű gyakorlat legfőbb célja az volt, hogy tesztelje a szervezeten belül működő közös gyorsreagálású fegyveres erők (KSZOR) műveleti hatékonyságát.

Az aysor örmény internetes oldal szerint Szerjan Ohanján örmény védelmi miniszter sajtóértekezletén elmondta: bebizonyosodott, hogy az ODKB egyesült erői képesek közösen magas szinten végrehajtani bármilyen műveletet bármilyen térségben.

A News.am örmény hírportál arról számolt be, hogy a hadgyakorlaton első alkalommal vetettek be örmény pilóta nélküli repülőgépet. Ez számos felderítői feladat elvégzésére képes, a közeli felderítést szolgálja, egyidejű videofelvételeket, valamint nagy felbontású képeket sugároz.

A volt szovjet tagköztársaságok egy részét tömörítő szervezet közös gyakorlata a múlt szombaton kezdődött. Abban mintegy kétezer katona vett részt Fehéroroszországból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Oroszországból, Örményországból és Tádzsikisztánból. A műveleteket az örmény haderő 5. hadtestének a parancsnoka irányította. A  hadgyakorlat célja az volt, hogy tesztelje a szervezeten belül működő közös gyorsreagálású fegyveres erők műveleti hatékonyságát. A gyors bevetésre alkalmas erő megalakításáról 2009 júniusában írtak alá megállapodást a több szovjet utódállamot tömörítő ODKB tagjai.

Roger McDermott katonai szakíró a washingtoni Jamestown Alapítvány hírlevelében azt írja, hogy a KSZOR mostani hadgyakorlatát olyan pillanatban rendezték, amikor az ODKB számára nagyon fontos, hogy bizonyítsa a szervezet egységét, különösen azután, hogy Üzbegisztán júniusban kilépett belőle. Taskent már másodszor hagyta el ezt a katonai tömörülést, először 1999-ben.

McDermott szerint ez a mostani hadgyakorlat egy szélesebb katonai műveletsorozatnak is a része, amely az orosz fegyveres erők „edzési programjába" illeszkedik, és amelynek jelentőségét „szélesebb összefüggésbe kell helyezni".

A katonai szakíró kifejti: Oroszország szeptemberben és októberben számos hadgyakorlatot szervez, ezzel kívánja ugyanis tesztelni, milyen részeredményei vannak a hagyományos fegyverzet terén folyamatban lévő reformjának. Ennél is fontosabb azonban ezeknek a gyakorlatoknak a stratégiai vonatkozása. A gyorsreagálású erők legutóbbi hadgyakorlata például összefüggésben állhat a kaukázusi térség biztonságának a kérdésével, különös tekintettel Hegyi-Karabah robbanásveszélyes helyzetére.

Több orosz elemző is felhívta a figyelmet az utóbbi hónapokban a Kavkaz 2012 kódnevű hadgyakorlatra, amelynek célja valószínűleg nemcsak a térségben található orosz érdekeltségek védelme, hanem Irán támogatása is. A jól értesült orosz forrásokra hivatkozó pakalertpress.com hírportál szerint Moszkva egy Irán elleni esetleges támadásra akar felkészülni, ezért akciótervet készített az orosz csapatok mozgósítására az Iránnal határos Örményországban, mégpedig Grúzián keresztül.