Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalék nélkül nincsen haderő

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. szeptember 20. 19:50

A jelenlegi honvédelmi vezetés stratégiai célként kezeli az önkéntes tartalékos rendszer létrehozását. A toborzás sikerét mutatja, hogy mintegy ezerötszáz tartalékos kiképzését kezdjük meg napokon belül – mondta Huszár János dandártábornok Hajdúhadházon szeptember 20-án.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke bejelentette: az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisára csaknem ötszáz önkéntes műveleti tartalékos vonul be szeptember 24-én. Többségük volt hivatásos tiszt vagy tiszthelyettes.

1595941857

Huszár János dandártábornok hangsúlyozta: a Magyar Honvédség 2004 óta ilyen méretű tartalékosmozgósítást nem hajtott végre. „Rendkívül fontos és felelősségteljes feladat vár a felkészítésüket most kezdő önkéntesekre: a békében meglévő állomány tehermentesítése. A Magyar Honvédség történetében ilyen még nem volt: a most bevonulók kizárólag önkéntes alapon jelentkeztek tartalékos szolgálatra. Munkájuk mellett vállalták a felkészülést és azt, hogy amikor szükség lesz a tudásukra, felkészültségükre, akkor a haza rendelkezésére fognak állni. A végső célunk az, hogy a Magyar Honvédségnek legyen egy kiképzett tartalékos állománya" – fogalmazott a tábornok.

Kálmán László alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnokhelyettese az önkéntes tartalékosok kiválasztásának szempontjairól, beosztásba helyezésük feltételeiről adott tájékoztatást, majd dr. Böröndi Gábor dandártábornok bemutatta a tartalékosok felkészítésének, kiképzésének technikai feltételeit és az elhelyezési körleteiket.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: ekkora létszámú tartalékos állomány kiképzését legutóbb az 1992-es mozgósítás alkalmával hajtották végre.

1595941858

A kiképzők és az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők rendfokozati különbségéből eredő esetleges feszültségeket pedig egy úgynevezett mentori rendszerrel próbálják megelőzni. Ez azt jelenti, hogy minden szintű kiképző mellett egy, az önkéntesek közül kijelölt rangidős fog dolgozni, aki élettapasztalatával, egykori beosztásával és rendfokozatával kellő tekintélyt képvisel majd a csapat tagjai közt.

A tíznapos kiképzés tematikájáról Böröndi tábornok elmondta: amellett, hogy felfrissítik a tartalékosok korábbi katonai tudását, elsősorban olyan ismeretek átadására törekednek, amelyekkel az évekkel, évtizedekkel ezelőtt nyugállományba vonultak aktív korukban nem rendelkezhettek − ilyenek például a misszióban szerzett tapasztalatok, az új Alaptörvény és honvédelmi törvény. Azonban az alapvető gyakorlati ismereteket is fel kell újítani, hiszen a kiképzés végén, október 4-én az önkéntes tartalékosok esküt tesznek majd, amelynek meghatározott alaki elemei vannak.

1595941858

Fotó: A szerző felvételei