Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Behatoltak Közép-Afrika fővárosába a lázadók

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 24. 9:03

Behatoltak a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába március 23-án, szombaton a lázadók, akik előző nap már elfoglalták a Bangui előtt álló utolsó erősséget.

A Séléka nevű szövetség harcosai és a kormányerők még összecsapásokat vívnak, de a lázadók lelőtték azt a katonai helikoptert, amely napok óta akadályozta az előrenyomulásukat – közölték egybehangzó források.

A szövetség szombaton ismételten lemondásra szólította fel Francois Bozizé elnököt. A Séléka tavaly decemberben indított fegyveres akciót az elnök ellen, mert a szerintük az államfő nem tartja be a korábban kötött békemegállapodást, így például azokat a rendelkezéseket, hogy a kormányzat fizet a fegyverüket letevő lázadóknak, és segíti őket a társadalmi beilleszkedésben.

A francia kormány szombaton katonákat küldött Banguiba a nemzetközi repülőtér védelmére – közölték diplomáciai források Párizsban.

„Máris egy század biztosítja a repteret. A városban élő francia állampolgárokat kérték, hogy maradjanak otthon. Egyelőre nincs mitől tartani, nincsenek közvetlenül fenyegetve" – mondta az illető.

Párizs a fejlemények miatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását.