Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Berlinben tanácskoztak a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának törzstisztjei

Szöveg: N. G. B. |  2013. október 27. 10:51

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) felelősségi körébe tartozik a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsának(National Reserve Forces Committee – NRFC) feladataiban való közreműködés és a nemzetközi értekezleteken történő részvétel is. Ezen értekezletek feladata a NATO tagállamok tartalék erejének alkalmazására kialakított szabályozói környezet folyamatos vizsgálata, pontosítása, valamint az új feladatok, felajánlások megfelelő kidolgozása.

Október 15-17. között rendezték meg az NRFC 2013. évi őszi törzstiszti értekezletét – a német védelmi minisztérium szervezésében – Berlinben. A konferencián 16 nemzet vett részt, a Magyar Honvédséget Nagyné Gerbár Beatrix százados, az MH HKNYP Katonai Igazgatási Osztály, beosztott tisztje képviselte.

1595961968

Évente négy programot szerveznek, ebből kettő a delegációvezetők konferenciája – ezek témája a NATO nemzetek tartalékos rendszereiben megtalálható fejlesztési lehetőségek vizsgálata – a másik kettő pedig a tanács törzstisztjeinek munkaértekezlete.

Az őszi törzstiszti értekezlet egyik fő témája az intelligens védelem, azaz a Smart Defence (SD) volt. A koncepció alapja: együttműködés azoknak a speciális képességek és készségek megszerzésében, csoportosításában, megosztásában és fenntartásában, amelyeket az egyes tagállamok külön nem engedhetnek meg maguknak; illetve, hogy a résztvevő tagállamok elfogadják a szövetségi képességekre való támaszkodás szükségességét. A törzstisztek értekezletén elhangzottak az intelligens védelem alapvető feltételei, vagyis a résztvevő nemzetek közötti kommunikáció, az aktív együttműködés, valamint a pénzügyi takarékosság.

Az értekezlet másik napirendi pontja a munkáltatói támogatás (Employer Support), a munkáltatói kompenzáció, a munkáltatói megállapodás és az úgynevezett munkáltatók védelme elgondolás volt. A téma kiemelt jelentőséggel bír minden résztvevő nemzet tartalék erejének vonatkozásában, ezért a jövő értekezleteinek is fontos része lesz a civil szektorral történő szorosabb együttműködés tervezése, szervezése.

1595961968

Mint minden törzstiszti értekezleten, úgy Berlinben is kiemelt fontosságú feladat volt a NATO tanfolyamok szervezése, a feldolgozandó témalehetőségek vizsgálata, valamint a nemzetek tartalékos rendszereiről szóló prezentációk összeállítása, ezáltal a tanfolyami tematika kialakítása.

A németországi NATO School (Oberammergau) minden évben megrendezi – az NRFC szakmai irányításával – a Tartalék Erők Felkészítő tanfolyamát (RFIC), valamint a Kiemelt Beosztású Tartalékos Tisztek tanfolyamát (SROC). Hazánkat ez évben Nagy Zoltán mérnök alezredes, az MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka képviselte ezen a kurzuson. Nagy alezredes tájékoztatót tartott a résztvevők számára a magyar tartalékos rendszer fejlődéséről, a közelmúlt változásairól. Az SROC tanfolyamon történő részvétel jövő évi programja terv szerint a tartalékosok NATO műveletekben történő alkalmazása.

Az egységes oktatási, képzési és kiképzési elgondolás alapját a fő célkitűzés – vagyis a tartalékos erők alkalmazása a nemzetközi színtereken – tette szükségessé, aminek pedig elengedhetetlen feltétele a nemzetközi együttműködés. A nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a Magyar Honvédség tartalékos rendszerének fejlesztése érdekében kiemelt jelentőségű a magyar képviselet jelenléte az NRFC konferenciákon, hiszen lehetőséget biztosít a más nemzetek által működtetett hasonló rendszerek előnyeit, valamint hiányosságait megismerni, azokat beépíteni, vagy éppen elkerülni a saját rendszerünk fejlesztése során. Az Önkéntes Tartalékos Rendszer minden nemzet honvédelmének fontos részét képezi, így van ez Magyarországon is. Annak szervezése, fejlesztése jelentős feladatot ró az MH HKNYP állományában dolgozó valamennyi katonára és közalkalmazottra egyaránt.