Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Birtokháborítással és testi sértéssel gyanúsítanak egy amerikai katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 3. 20:03

Betöréssel és egy tizenéves fiú megtámadásával gyanúsítanak egy amerikai katonát Okinaván – közölték a japán hatóságok november 2-án, pénteken.

Az újabb okinavai incidens nem sokkal az követően történt, hogy az amerikai hadsereg éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Japánban állomásozó katonái számára, miután nemi erőszak vádjával őrizetbe vették a haditengerészet két Okinaván szolgáló tagját.

Rendőrségi források szerint az erősen részeg 24 éves katona éjjel egy óra körül a tűzlépcsőn keresztül hatolt be a második emeleti lakásba, ahol arcon ütött egy 13 éves fiút, összetört egy tévékészüléket, majd kiugrott az ablakon. A katonát az esés miatt elszenvedett sérüléseivel jelenleg kórházban kezelik.

Az eset miatt a japán külügyminisztérium behívatta az Egyesült Államok tokiói nagykövetét és tiltakozását fejezte ki az eset miatt, amelyet Noda Josihiko kormányfő és Gemba Kóicsiró külügyminiszter is elítélt.

Az újabb incidens vélhetően tovább élezheti az amúgy is nagy feszültséget a helyi lakosság és az amerikai hadsereg között a Pentagon egyik legfőbb kelet-ázsiai támaszpontjának számító szigeten, ahol nemrég százezres tüntetést tartottak az amerikai katonai jelenlét ellen.

Japán legdélebbi prefektúrája ad otthont a szigetországban állomásozó 47 ezer amerikai katona felének, Okinava területének 18 százalékát hadi támaszpontok használják.

A sziget lakói a katonák erőszakos tettein kívül mellett arra is panaszkodnak, hogy a bázisok zajosak, szennyezik a környezetet, illetve veszélyesek is, mivel a leszállópályák javarészt sűrűn lakott területek közelében találhatók.