Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizottság vizsgálja az ENSZ-iskolákkal történteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 11. 17:13

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy bizottság alakul a világszervezet égisze alatt működő épületekben a nyári gázai konfliktus során esett károk felmérésére, az ott történt halálesetek és sebesülések kivizsgálására, valamint annak tisztázására, hogy fegyverek voltak az üres iskolákban.

Az öttagú független testületet Patrick Cammaert holland vezérőrnagy, a főtitkár korábbi katonai tanácsadója vezeti majd – közölte hétfőn New Yorkban Farhan Haq ENSZ-szóvivő. A bizottságnak a 64 éves holland katonán kívül egy amerikai, egy indiai, egy argentin és egy kanadai tagja lesz.
A Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael ötven napig tartó fegyveres konfliktusában a világszervezet szerint több mint 2100, többségében civil palesztin halt meg. Az izraeli áldozatok száma 72.

A harcokban több ezer épület semmisült meg, és az ENSZ vagy a Hamász által működtetett mintegy 220 iskolát ért találat. Elrejtett fegyvereket találtak több, használaton kívüli ENSZ-iskolában.
Farhan Haq kiemelte, a főtitkár reméli, hogy „a bizottság számíthat minden érintett fél teljes együttműködésére" a vizsgálat során. Izrael ENSZ-nagykövete, Ron Prosor a bejelentést követően csak annyit közölt, még nem alakították ki álláspontjukat az ügyben.