Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog születésnapot, Szingapúr!

Szöveg: Takács Vivien |  2017. szeptember 3. 13:56

Augusztus 9-én egész Szingapúr pirosba és fehérbe öltözött, ezzel ünnepelve a városállam függetlenedésének 52. évfordulóját. Este pedig légi és vízi parádéval, valamint tűzijátékkal tisztelegtek a nemzeti nap előtt.

1596038187

Szingapúrt az első világháború nem igazán érintette, hiszen Délkelet-Ázsiára nem terjedt ki a konfliktus. Annyi azonban mégis történt, hogy a britek katonai támaszpontot hoztak létre, amelyet a második világháborúban, a szingapúri csatában a japánok elfoglaltak. Pearl Harbor 1941-es megtámadása után Japán célja a természeti erőforrásokban gazdag Délkelet-Ázsia elfoglalása volt, így biztosítva saját országának ellátását. A Szingapúrban állomásozó brit katonai vezetők úgy vélték, a japánok támadása délről, a tenger felől fog érkezni; azonban ők Malájföld felől, északról támadtak. 1942. február 15-én a brit vezetésű Szingapúr elesett. Több mint három éven keresztül – a kapitulációig – japán fennhatóság alá tartozott. A tömegkivégzések és a sok kegyetlenség miatt ez a pár év volt Szingapúr legsötétebb korszaka.

1596038187

A második világháború után újra brit csapatok vették birtokba. 1946-ban Szingapúrt önálló koronagyarmatként kezelték, 1959-ben pedig megkapta az önigazgatás lehetőségét. 1962-ben a szigetállam úgy határozott, hogy csatlakozik a Maláj Államszövetséghez: 1963 szeptemberében Malájföld, Szingapúr, Sabah és Sarawak hivatalos egyesülésével megalakult Malajzia. Később azonban kiderült, ez nem volt jó ötlet, ugyanis óriásira nőttek a faji feszültségek. Malajzia belátta, csak úgy vethet véget a vérengzéseknek, ha a szövetségből eltávolítja Szingapúrt, így 1965. augusztus 9-én a malajziai parlament megszavazta kizárását.

1596038187

Így lett augusztus 9-e a városállam nemzeti napja. Ezen a napon aki csak teheti, pirosba és fehérbe öltözik (Szingapúr zászlajának színei), illetve az épületekre is kiteszik a nemzeti lobogót. Este vízi és légi parádéval, utána pedig hatalmas tűzijátékkal ünnepelnek. Az idei légi bemutató kezdetekor több piros-fehér színű ejtőernyős ugrott ki egy helikopterből. Miután ők szerencsésen földet értek, egy Chinook szállítóhelikopter végighúzta Szingapúr nemzeti zászlaját a méltán híres Marina Bay felett. A rendezvény légi parádéjának záró mozzanataként pedig öt darab F-15SG vadászrepülőgép V alakzatban berepült a Marina-part fölé.

1596038187

Fotó: internet és a szerző felvételei