Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bomba robbant a gízai piramisok közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 22. 19:42

Pokolgép robbant január 21-én, csütörtökön a gízai piramisok közelében lévő el-Haram kerületben; a detonációban legkevesebb hat ember életét vesztette, tizenhárman pedig megsebesültek – jelentette az egyiptomi sajtó.

Az első jelentések szerint a robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a rendvédelmi erők lerohantak egy lakást, amelyben a gyanú szerint radikális iszlamisták rejtőzködtek. Később a belügyminisztérium jelentette, hogy a rendőrök megpróbáltak hatástalanítani egy időzített bombát, amikor az a levegőbe repült.

A CBC Extra nevű helyi hírtévé értesülései szerint a keresett iszlamisták a történtek idején nem tartózkodtak a lakásban.
A halottak között van két rendőr és az érintett épület egyik lakója, ugyanakkor a másik három halálos áldozat kiléte egyelőre nem ismert. A 13 sebesült közül kettő állapota válságos.

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a biztonsági erők által végrehajtott hasonló rajtaütések, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a két éve elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi hívei a 2011-es forradalom január 25-ei évfordulója alkalmából megmozdulásokra készülnek.
Az észak-afrikai országban csaknem hetente adnak hírt kisebb-nagyobb merényletekről, az említett környéken is több hasonló erőszakcselekmény történt az elmúlt hónapokban.
Ugyancsak csütörtökön ismeretlen fegyveresek agyonlőttek öt rendőrt a Sínai-félsziget nyugati részén fekvő el-Arís városában. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő helyi csoport, a Vilájat Színáa jelentkezett.

A dzsihadisták jelentkeztek a gízai robbantás elkövetőjeként

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport jelentkezett pénteken annak a robbantásnak az elkövetőjeként, amelyben az egyiptomi főváros gízai oldalán legalább tízen vesztették életüket előző este.

A detonáció a belügyminisztérium csütörtöki jelentése szerint egy rendőrségi razzia során történt. Az akció előtt a rendvédelmi erők értesítést kaptak arról, hogy a gízai piramisokhoz vezető főút egyik épületében terroristák rejtőzködnek. A helyszínre érkező rendőrök megpróbáltak hatástalanítani egy időzített bombát, amikor az a levegőbe repült.

Egyiptomi sajtóértesülések szerint hét rendőr vesztette életét. Ugyancsak meghalt az épület egyik lakója, továbbá a lakásban is találtak két elszenesedett holttestet. Utóbbiak személyazonossága az eddig nyilvánosságra került értesülések szerint nem tisztázott. Nem világos továbbá az sem, hogy a keresett szélsőségesek a razzia időpontjában a helyszínen tartózkodtak-e, és ha igen, mi lett a sorsuk.
A detonációban tizenhárman megsebesültek, az utolsó jelentések szerint két ember állapota válságos. A sebesültek között van a kerületi rendvédelmi erők nyomozórészlegének vezetője is.

Az IÁ-nak az interneten terjedő, egyiptomi keltezésű közleménye szerint a milícia egyik „biztonsági osztaga" hajtotta végre a robbantást.
Az IÁ jelentkezett annak az ugyancsak csütörtökön, a Sínai-félsziget északi részén, el-Arís városában végrehajtott fegyveres támadásnak a végrehajtójaként, amelyben legalább öt rendőr életét vesztette, további tíz pedig megsebesült.

Az észak-afrikai országban csaknem hetente adnak hírt kisebb-nagyobb merényletekről. Az utóbbi hetekben megszaporodtak a biztonsági erők rajtaütései is, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy a tisztségéből 2013 júliusában elmozdított iszlamista elnök, Mohamed Murszi hívei a – korábbi elnök, Huszni Mubarak bukásához vezető – 2011-es forradalom január 25-i évfordulója alkalmából megmozdulásokra készülnek.