Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Borzasztó vérfürdőt” rendezett egy öngyilkos merénylő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. július 24. 14:53

Felrobbantotta magát július 23-án, szombaton egy öngyilkos merénylő a hazara kisebbség Kabulban rendezett békés demonstrációján. A merényletnek legkevesebb 61 halálos áldozata és 207 sérültje van – közölte az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője. – közölték helyi tisztségviselők.

Mohammad Iszmail Kavuszi, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, az áldozatokról szóló adatok a kórházak által szolgáltatott első információk, így ez a szám a későbbiekben még változhat.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa úgy nyilatkozott, több tucatnyi holttestet és „borzasztó vérfürdőt" látott maga körül, és közülük néhányat teljesen szétszaggatott a robbanás. Hozzátette, néhány feldühödött demonstráló a helyszínre érkező rendőrökre rontott, akik elkezdték lezárni a területet.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett a szélsőséges csoport Amak nevű propagandaoldalán. ƒ„Az Iszlám Állam két harcosa hozta működésbe robbanóanyagokkal teli övét egy síita megmozduláson" – írták a dzsihadisták.

Korábban a nemzetközi hírügynökségek egy öngyilkos merénylőről tudósítottak. Az afgán fővárosban a hazara kisebbség tagjai közül több százan vonultak utcára, hogy síkra szálljanak a kormány projektje ellen, amelynek keretében villamosvezetékeket húznának keresztül a hazarák Bamijan tartományban fekvő földjein, s ezzel gyakorlatilag tönkretennék a területet.

A túlnyomórészt síita vallású hazarák – akik a 28 milliós afgán népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki – már korábban is támadások célkeresztjében álltak, különösen a szunnita tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralma alatt.